31 october 2019, 14:00 Moldovan reality views 3022
Plăcerea de a împușca
31 october 2019, 14:00 Moldovan reality views 3022

Plăcerea de a împușca

Toamna este sezonul de vînătoare. În societate, adesea poți auzi reproșuri în adresa vînătorilor, care toamna și parțial iarna practică vînătoarea – de porumbei, păsări de apă, iepuri, mistreți și alți reprezentanți ai faunei.

Unii dintre cetățenii noștri consideră că "distracțiile" amatorilor de a împușca au un impact negativ asupra numărului de animale și păsări sălbatice. Vînătorii, însă, susțin că ei nu numai că nu reduc numărul vietăților sălbatice, dar le creează condiții pentru înmulțire activă, le hrănesc și le ajută să supraviețuiască pe timp de iarnă.

Un vestigiu sălbatic

Un vestigiu sălbatic, crud și lipsit de sens – asta este vînătoarea în opinia culturologului Irina Portnaia, exprimată într-o discuție cu corespondentul Noi.md. Potrivit ei, acest gen de distracții trebuie interzis principial.

"Altădată vînătoarea era o necesitate: pentru a-și hrăni ginta, omul era nevoit să ucidă animalele sălbatice. Apoi el a domesticit aceste animale, a creat ferme și gospodării viticole, și necesitatea de a ucide pentru a se hrăni a dispărut. A rămas o distracție pentru bogătani: să cumpere arme și echipamente scumpe, vestimentație specială, să aibă cîini de vînătoare foarte scumpi, să iasă călare "în natură" - toate doar pentru a hăitui și omorî nefericitul animal nevinovat!", se revoltă Irina.

Potrivit ei, dacă oamenii (bărbații în special) au o așa de mare necesitate să-și ridice nivelul de adrenalină, ar putea-o face fără a recurge la omoruri cumplite și lipsite de sens.

"Faceți sport, cuceriți piscurile munților, jucați paintball, dar nu ucideți! Și animalele-s ființe vii, și ele au dreptul la viață. Mai ales că, în opinia ei, anume din cauza intervenției umane au dispărut fără urmă multe specii de animale. Ea cere interzicerea oricăror genuri de vînătoare, pentru ca puținele vietăți rămase să se poată înmulți în condiții firești", își argumentează poziția culturologul.

Dar ce cred despre aceasta înșiși vînătorii? Din discuțiile avute am înțeles că ei au propriul punct de vedere în acest sens.

Continuarea articolului citiți pe noi.md.

Source: noi.md

Keywords:

vinatoare , vînător

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1909
Populația:
619 locuitori

Sărăteni este un sat din cadrul comunei Cotul Morii, raionul Hînceşti. Localitatea se află la distanța de 50 km de orașul Hîncești și la 77 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 619 locuitori. Satul Sărăteni a fost întemeiat în anul 1909.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.