20 may 2021, 14:00 Moldovan reality views 2598
Primăvara răcoroasă din acest an se explică prin cicloane oceanice, conform meteorologilor
20 may 2021, 14:00 Moldovan reality views 2598

Primăvara răcoroasă din acest an se explică prin cicloane oceanice, conform meteorologilor

Vremea din această primăvară este mai răcoroasă comparativ cu alți ani, explicîndu-se prin faptul că are loc răcirea la scară largă a temperaturilor de la suprafață, în centrul și estul Oceanului Pacific ecuatorial, potrivit Serviciului Hidrometeorologic de Stat (SHS) al Republicii Moldova.

Conform SHS, acest fenomen are denumirea de "La Niña", şi are loc în medie o dată la 3-4 ani. „Astfel, curenții de aer polar pătrund mai mult spre extremele sudice din emisfera nordică. Or, asta favorizează formarea mai multor cicloane în oceanele Pacific și cel Atlantic. Continentul Europei, inclusiv teritoriul Republicii Moldova, este influențat de cicloanele atlantice", a explicat Serviciul Hidrometeorologic.

Cicloanele se caracterizează prin vînt puternic cu deplasarea aerului în spirală, însoțit de ploi/ninsori (torențiale), descărcări electrice și grindină, în sezonul cald al anului. „De asemenea, cicloanele, frecvente în acest sezon, prezintă şi un grad ridicat de nebulozitate", a precizat sursa citată.

În altă ordine de idei, SHS a specificat că în această primăvară „vremea este mai răcoroasă, însă temperatura medie se încadrează în jurul valorilor normei, doar pe alocuri fiind cu 1-2 grade mai scăzută".

În săptămîna curentă, starea vremii în țara noastră este determinată de mai multe avertizări meteorologice – de instabilitate atmosferică, averse puternice şi intensificări ale vîntului, cu valori termice ce oscilează între 13-20 grade Celsius, ziua, şi 5-10 grade, noaptea.

Source: www.moldpres.md

Keywords:

meteo , primăvară , meteorologi

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1949
Populația:
336 locuitori

Floreni este un sat din cadrul comunei Sculeni, raionul Ungheni. Localitatea se află la distanța de 27 km de orașul Ungheni și la 127 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 336 de oameni. Satul Floreni a fost înființat în anul 1949.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.