24 january 2022, 15:00 Moldovan reality views 2534
«Dosarul Manole»: Ce se ascunde în spatele atacului sincronizat asupra ANI?
24 january 2022, 15:00 Moldovan reality views 2534

«Dosarul Manole»: Ce se ascunde în spatele atacului sincronizat asupra ANI?

În Moldova continuă bătăliile verbal-juridice între Domnica Manole, președinta Curții Constituționale (CC) și Agenția națională pentru integritate (ANI) – instituția anticorupție, abilitată să verifice averile și interesele personale ale demnitarilor.

Șefa CC întreprinde măsuri pentru a-l pedepsi pe inspectorul, care a îndrăznit să finalizeze verificarea acțiunilor ei, din care a rezultat un conflict de interese. Iar ANI crede că legislația nu conține indulgențe pentru judecători și deci Manole trebuia să respecte procedura și să refuze participarea sa la evaluarea constituționalității dispoziției legislativului privind soarta mandatului ei.

Autoritățile au calificat concluzia ANI, publicată în timpul sărbătorilor de iarnă, drept ilegală și care nu ține cont de jurisprudența CC. Pe de altă parte, în mediul experților se vorbește despre presiunile politice și un atac coordonat asupra ANI în scopul intimidării și folosirii ei pe post de instrument de reprimare contra oponenților și criticilor actualei guvernări.

Specialiștii îndeamnă la o reformă constituțională, care ar lipsi CC de statutul deosebit și ar crea condiții funcționale pentru atragerea judecătorilor la răspundere, în caz că aceștia încalcă prevederile legii și ale Constituției. Mai ales că și Comisia de la Veneția a declarat că este gata să acorde orice sprijin – dace, bineînțeles, autoritățile și însăși CC va dori să îmbunătățească cadrul legal în acest domeniu.

Continuarea articolului citiți pe noi.md.

Source: noi.md

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1637
Populația:
2287 locuitori

Ciocîlteni este un sat şi comună din raionul Orhei. Din componenţa comunei fac parte localităţile: Ciocîlteni, Fedoreuca și Clișova Nouă. Localitatea se află la distanța de 22 km de oraşul Orhei şi la 67 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 2287 de oameni. Satul Ciocîlteni a fost menționat documentar în anul 1637.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.