29 march 2024, 16:00 Moldovan reality views 834
Dragalin nu renunță la ideea „DNA-ului moldovenesc”
29 march 2024, 16:00 Moldovan reality views 834

Dragalin nu renunță la ideea „DNA-ului moldovenesc”

Veronica Dragalin, insistă în continuare că Procuratura Anticorupție (PA), instituție pe care o conduce, și Centrul Național Anticorupție (CNA), trebuie comasate, iar în locul lor să fie creată Direcția Națională Anticorupție – o structură similară DNA-ului românesc.

Șefa Procuraturii spune că deși anterior l-a abordat Sergiu Litvinenco, cînd acesta era ministrul Justiției, lucrurile însă nu s-au schimbat, notează Noi.md cu referire la realitatea.

„Soluția cea mai bună ar fi să folosim modelul DNA din România. Acolo, procurorii care activează în DNA, nu sînt pe funcție în DNA, sînt pe funcții în alte Procuraturi și prin concurs, în care participă procurorul șef al DNA-ului, sînt selectați să fie detașați pe o perioadă de timp la DNA. (…) Am vorbit pe această temă cu Sergiu Litvinenco, ca ministru al Justiției. El era deschis să avem astfel de discuții, dar legislativ nu a venit nimeni cu o așa inițiativă. Pentru mine asta este cea mai rapidă, simplă, echitabilă și corectă soluție”, a precizat Dragalin.

În luna august 2023, într-o conferință de presă organizată cu ocazia împlinirii unui an de activitate, Veronica Dragalin a reiterat același mesaj. Aceasta a spus că reorganizarea instituției, după modelul DNA din România, va permite procurorilor să investigheze mai ușor faptele de corupție.

Despre acest lucru a vorbit anterior președintele Parlamentului, Igor Grosu, dar și președinta Maia Sandu. În această nouă instituție ar putea activa doar procurori și ofițeri de investigații, care au trecut evaluarea externă și extraordinară a integrității.

Anterior, deputata PAS, Olesea Stamate, a explicat de ce acest lucru nu este posibil.

Source: noi.md

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Oraș
Prima atestare:
1502
Populația:
35488 locuitori
Logo

Cahul este un oraş din Republica Moldova, centrul administrativ al raionului Cahul. Amplasat  în Cîmpia Prutului, la frontiera cu România, oraşul Cahul este situat la 175 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia oraşului constituie 35488 oameni. Localitatea este menţionată documentar în 1502 cu numele Şcheia. Mai târziu denumirea aşezării se schimbă în Frumoasa, iar prin decretul ţarului Rusiei, Nicolai I, din 1835, i se conferă statutul de oraş şi reşedinţă de judeţ cu numele Cahul.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.