Go to section: Music
08 march 2013, 13:42 Music views 8275
08 march 2013, 13:42 Music views 8275

Un omagiu adus Mariei Bieşu


Foto: moldpres.md 

Patru CD-uri cu cele mai reprezentative creaţii interpretate de celebra cîntăreaţă de operă Maria Bieşu au fost lansate la Chişinău, acesta fiind un omagiu adus regretatei artiste care, la 3 august curent, ar fi împlinit 78 de ani, informează MOLDPRES.

În luarea sa de cuvînt, ministrul Culturii, Monica Babuc, a menţionat că cele patru CD-uri trebuie să ajungă în colecţiile tuturor instituţiilor de învăţămînt cu profil artistic. „Digitalizarea patrimoniului nostru cultural este o necesitate imperativă şi Ministerul Culturii va avea grijă de asta. Merită o asemenea colecţie şi „Teatrul la Microfon”, şi Nicolae Sulac, şi Maria Drăgan şi mulţi alţi interpreţi de valoare. Colecţia lansată azi trebuie să-şi ocupe locul în ambasadele acreditate în R. Moldova ca modele ale culturii afirmate”, a declarat Monica Babuc.

Jurnalista Nina Jovmir, cea care a îngrijit de cele 4 CD-uri, a menţionat că ideea realizării acestei colecţii aparţine lui Alexandru Dorogan, director al Radioului Naţional. „Iniţial, am pornit de la un CD, ca pe urmă, să ne dăm seama că e imposibil să încapă pe unul singur întreaga moştenire pe care ne-a lăsat-o Maria Bieşu, numele căreia se identifică cu Republica Moldova. Două din cele 4 CD-uri inserează arii din opere, al treilea cuprinde cîntece populare, romanţe şi doine, iar cel de-al patrulea - creaţii camerale semnate de compozitori occidentali şi cîntece napolitane”, a precizat ea.

La rîndul său, Aurelian Dănilă, preşedintele Uniunii Muzicienilor din Moldova, a fost de părere că Maria Bieşu a făcut brandul Republicii Moldova mai mult decît vinurile noastre, iar compozitorul Constantin Rusnac a afirmat că Maria Bieşu este cea mai frumoasă voce din lume.

Născută pe 3 august 1935 la Volintiri, Ştefan Vodă, Maria Bieşu a fost o cîntăreaţă de operă, soprană şi lied. Astăzi, Teatrul Naţional de Operă şi Balet, unde a activat mai bine de cinci decenii, dar şi Liceul Teoretic din satul natal îi poartă numele. În 1967, Maria Bieşu a obţinut titlul de „Cea mai bună Cio-Cio-san” din lume la Concursul Internaţional Miura Tomaki, ediţia I din Tokio, Japonia. Graţie ei, Festivalul Internaţional „Vă invită Maria Bieşu” a devenit unul din simbolurile culturii din Republica Moldova, iar Chişinăul - una dintre capitalele muzicii de operă din Europa. Maria Bieşu s-a stins viaţă la 16 mai 2012, la Chişinău, în urma unei boli incurabile.

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1605
Populația:
1727 locuitori

Pîrjota este un sat şi comună din raionul Rîşcani. Pîrjota este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 11 km de orașul Rîșcani și la 191 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1727 de oameni. Satul Pîrjota a fost menționat documentar în anul 1605.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.