03 april 2019, 11:00 Kaleidoscope views 13047
Civilizația americană. De la Barry Goldwater la Ronald Reagan
03 april 2019, 11:00 Kaleidoscope views 13047

Civilizația americană. De la Barry Goldwater la Ronald Reagan

Eroziunea treptată a valorilor tradiționale este un proces, care în America are rădăcini adînci. Noi, în Eurasia, nu prea înțelegem procesele care au loc în deceniile din urmă și în special – actuala situație din SUA.

Acest fapt ne-a făcut să cercetăm mai minuțios și la obiect elita politică americană, rădăcinile, temeliile și ideile ei.

"Au venit alte vremuri"

În materialul anterior am demonstrat cum a fost construit treptat modelul politic american și cum acesta a început să se modifice radical după căderea administrației lui Richard Nixon. Fără îndoială, Nixon era un politician de generație veche, republican-tradiționalist, urmaș al liderului republican de dreapta Robert Taft. Așa era el în anii 50 ai sec. XX, pe atunci vicepreședinte interimar în administrația lui Dwight Eisenhower, și în anii 60, fiind liderul partidului republican. După victoria asupra președintelui-democrat Lyndon Johnson, situația s-a schimbat. Au venit oameni noi, cu idei noi. Politicienii pe care Nixon i-a adunat în jurul său, majoritatea, erau reprezentanți ai generației noi, în creștere, total diferită de vechea elită conservatoare a republicanilor. Cine erau acești oameni, vă vom spune pe urmă, acum este important să înțelegem cu ce luptau ei așa de aprig.

Am scris deja, că după eșecul democraților americani de dreapta, rolul de apărător al intereselor conservatoare a fost preluat de republicani. Aceștia, care altă dată erau apărătorii libertăților democratice și a ideilor progresiste, au început să încline spre valorile conservatoare și de extremă dreapta. Ne-am obișnuit să privim negativ aceste valori, căci, de bine-de rău, politologia marxist-leninistă putea înțelege clanul Kennedy și ideile democraților de stînga, însă ea nu a putut și nu a dorit să înțeleagă ideile conservatoare și de extremă dreaptă ale tradiționaliștilor americani. Dar anume aceștia reprezentau flancul numit la noi patriotic, care așa sau altfel întrunise cei mai onești politicieni din SUA.

Admiratoare a politicienilor gen Franklin Delano Roosvelt și John Kennedy, istoriografia sovietică i-a eliminat, de facto, din liste pe marii lideri americani: Calvin Coolidge, Warren Harding, Herbert Hoover, William Howard Taft, Barry Goldwater etc., dar anume ei au fost apărătorii valorilor tradiționale sănătoase, a credinței, a familiei, a patriei.

Continuarea articolului citiți pe noi.md.

Source: noi.md

Keywords:

civilizatie , SUA

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1981
Populația:
276 locuitori

Iantarnoe este un sat din cadrul comunei Rașcov din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Localitatea se află la distanța de 25 km de orașul Camenca și la 148 km de Chișinău. Populaţia satului Iantarnoe alcătuia 276 de oameni în anul 2004. Satul Iantarnoe a fost înființat în anul 1981.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.