15 august 2013, 11:32 Kaleidoscope views 11125
15 august 2013, 11:32 Kaleidoscope views 11125

Un crater imens a fost descoperit în Canada

Cercetătorii de la Universitatea Alberta au descoperit de curînd un crater în formă de amfiteatru, plin cu bucăți de meteorit, format în urmă cu aproximativ 1 100 de ani de către o rocă spațială care s-a prăbușit în vestul Canadei, relatează National Geographic.

Oamenii de știință sînt de părere că prăbușirea meteoritului a creat un spectacol similar cu cel pe care canadienii l-au putut vedea în noaptea de 20 noiembrie, cînd un meteorit uriaș a intrat în atmosferă și a luminat cerul nopții, fiind distrus înainte de a avea contact cu suprafața. Însă spre deosebire de recenta minge de foc, meteoritul care a creat craterul era îndeajuns de mare pentru a nu se dezintegra total în atmosferă și pentru a avea un contact violent cu suprafața.

Meteoriții sînt obiecte din spațiu care lovesc Pămîntul după ce se desprind din asteroizi. Numai 175 de cratere sînt cunoscute în toată lumea, iar cînd o rocă lovește pămîntul cu suficientă forță, aproape întodeauna aceasta se evaporă la impact. “ Sînt doar vreo 12 cratere de impact în lume care prezintă asocierea cu meteoriții”, declară Christopfer Herd, profesor în cadrul Universității Alberta, Edmonton. Testele efectuate pe cele 17 fragmente au confirmat că rămășițele aparțin unui meteorit.

“Aflarea naturii resturilor ne-a confirmat faptul că avem de-a face cu ceva destul de interesant și chiar unic”, adaugă Herd.

Keywords:

meteorit , Canada , descoperire

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1910
Populația:
388 locuitori

Poiana este un sat din cadrul comunei Boghenii Noi din raionul Ungheni. Localitatea se află la distanța de 32 km de orașul Ungheni și la 85 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 388 de oameni. Satul Poiana a fost întemeiat în anul 1910.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.