03 september 2013, 10:03 Kaleidoscope views 7579
03 september 2013, 10:03 Kaleidoscope views 7579

Formă de viaţă "necunoscută şi neclasificată", găsită în lacul Vostok


 Foto: topnews.ru

Cercetătorii ruşi spun că au descoperit o formă de viaţă bacteriană "necunoscută şi neclasificată" în lacul Vostoc, care se află îngropat la 4 kilometri sub gheaţa din Antarctica, anunță RIA Novosti.

Anul trecut, echipa rusă a forat prin cei 4 kilometri de gheaţă pentru a ajunge la lac şi a colecta probe. Se crede că lacul Vostok a rămas izolat de mediul înconjurător vreme de milioane de ani, din cauza stratului de gheaţă de deasupra şi că ar putea conţine astfel de forme de viaţă, neîntîlnite în altă parte.

"După ce am eliminat orice posibilitate ca probele să fi fost contaminate, am descoperit bacterii cu AND care nu coincide cu nicio altă formă de viaţă pe care o cunoaştem", a declarat Sergei Bulat, genetician la Institutul de Fizică Nucleară din Sankt Petersburg.

"Putem spune că această formă de viaţă este necunoscută şi neclasificată", a adăugat acesta.

Sergei Bulat a adăugat că o bacterie, în particular, a atras atenţia echipei, ADN-ul acesteia fiind cu mai puţin de 86% similar orice altă formă de viaţă.

"Cînd similarităţile scad sub 90%, înseamnă că avem parte de un organism necunoscut", a spus Bulat.

Totuşi, rezultatele cercetătorilor ruşi trebuie verificate şi de experţi independenţi înainte ca concluzia lor să fie acceptată.

Lacul Vostok se situează în estul Antarcticii, într-unul dintre cele mai aspre medii de pe Pămînt. Aici a fost înregistrată cea mai scăzută temperatură măsurată vredată pe planeta noastră, - 89 de grade Celsius, pe 21 iulie 1983.

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1888
Populația:
1473 locuitori

Iliciovca este un sat și comună din raionul Floreşti. Din componenţa comunei fac parte localităţile Maiscoe și Iliciovca. Localitatea se află la distanța de 22 km de orașul Floreşti şi la 151 km de Chişinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1473 de oameni. Satul Iliciovca a fost menționat documentar în anul 1888 cu denumirea Nicolaevca.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.