09 december 2013, 11:31 Kaleidoscope views 9695
09 december 2013, 11:31 Kaleidoscope views 9695

Studiu: Impactul schimbărilor climatice în dispariţia mamuţilor


Foto: antena3.ro

Mamutul lînos, dispărut de pe suprafaţa Terrei în urmă cu 10.000 de ani, a avut o istorie afectată puternic de schimbările climatice, arată o analiză genetică prezentată de AFP.

Aceste erbivore mari, perfect adaptate la frig şi la un habitat de tipul stepelor aride, erau foarte răspîndite în Pleistocenul superior (între 116.000 şi 12.000 de ani în urmă), în mare parte din emisfera nordică.

Potrivit cercetătorilor suedezi şi britanici, Europa a fost populată cu un tip genetic distinct de mamut, care a fost înlocuit de mamuţii din Siberia în urmă cu aproximativ 30.000 de ani.

Oamenii de ştiinţă au secvenţiat ADN-ul extras din fosilele de mamut descoperite în nordul Eurasiei şi în America de Nord.

"Am constatat că perioada caldă de acum 120.000 de ani a provocat un declin şi o fragmentare a populaţiilor, conformă cu ceea ce ne aşteptam de la speciile adaptate la frig, precum mamutul lînos", a declarat Eleftheria Palkopoulou.

Fragmentarea a condus, potrivit oamenilor de ştiinţă, la dezvoltarea unui tip distinct de mamut în Europa, care a dispărut în a doua jumătate din ultima perioadă glaciară.

"Se pare că schimbările climatice au jucat un rol important în istoria demografică a mamutului lînos, perioadele calde limitîndu-i habitatul, iar perioadele reci ducînd la expansiunea populaţiilor", susţin autorii studiului.

Oamenii de ştiinţă mai au de descoperit motivele pentru care mamutul lînos a putut să supravieţuiască în perimetre mici în timpul precedentelor perioade interglaciare, dar nu şi aceleia din Holocen, o perioadă geologică care a început în urmă cu circa 10.000 de ani. Oamenii de ştiinţă consideră că acest răspuns va reprezenta "cheia pentru a înţelege mecanismul din spatele extincţiei finale a mamuţilor".

 

Sursa: antena3.ro

Keywords:

animale , Pamint , clima

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1867
Populația:
1072 locuitori

Ciobanovca este un sat şi comună din raionul Anenii Noi. Din componenţa comunei fac parte localităţile Ciobanovca, Mirnoe, Balmaz și Troiţa Nouă. Localitatea se află la distanța de 10 km de orașul Anenii Noi și la 40 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1072 de oameni. Satul Ciobanovca a fost menționat documentar în anul 1867.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.