08 june 2021, 17:05 Sport views 2415
Istoria realizărilor sportivilor moldoveni la Jocurile Olimpice
08 june 2021, 17:05 Sport views 2415

Istoria realizărilor sportivilor moldoveni la Jocurile Olimpice

Cu ocazia Jocurilor Olimpice de la Tokyo, am hotărît să ne reamintim istoria succeselor olimpice ale sportivilor moldoveni. Adunînd toți cîștigătorii și premianții Jocurilor din anii precedenți.

În istoria sportului moldovenesc există 28 de premii olimpice, iar prima medalie de aur a fost cîștigată cu exact 36 de ani în urmă la Jocurile de la Moscova.

Istoria sportului rusesc a fost rescrisă pentru totdeauna de Larisa Popova, care a cîștigat aurul la canotaj. Echipa din două persoane, din care a făcut parte și belarusa Elena Hloptseva, pe 26 iulie 1980 a fost prima care a ajuns la finiș în cursa de 1000 de metri.

Acesta a fost Premiul de debut de cea mai înaltă demnitate pentru sportivii moldoveni la Jocurile Olimpice, dar nu și primul din istorie. Încă la Jocurile Olimpice de la Roma din 1960, atletul din Moldova, Guzman Kosanov, a cîștigat medalia de argint la ștafeta de 4x100 metri. Opt ani mai tîrziu, în Mexic, Naum Procopeț a cîștigat bronzul la canotaj pe caiac și canoe.

Fanii sportului din Moldova au trebuit să aștepte încă opt ani pentru următoarea medalie. La Montreal, singurul premiu la acest turneu l-a adus Larisa Popova, care a cîștigat argint la canotaj academic.


Dar la Jocurile de la Moscova, unde Popova a devenit prima campioană olimpică din țara noastră, aur în gimnastica artistică a cîștigat și o altă sportivă din Moldova, Stella Zaharova. Cu medalie de argint a Jocurilor Olimpice de la Moscova a fost desemnată atleta Svetlana Dovjenco.
Cele mai multe medalii cîștigătoare pentru sportivii autohtoni au adus competițiile de la Seul din 1988. Actualul șef al NOC, Nicolae Juravschi, a devenit dublu campion olimpic la canoe cu două persoane, pe distanțe de 500 și 1000 de metri împreună cu Victor Reneiski. Ceilalți medaliați din Moldova au fost: înotătorul Iurie Bașcatov (argint), boxerul Timofei Screabin (bronz în categoria de greutate de pînă la 51 kg), membrul echipa de polo pe apă, Serghei Marcoci (bronz) și handbalista Natalia Rusnacenco (bronz).

Aproape la fel de eficiente pentru sportivii moldoveni au fost și jocurile din 1992 de la Barcelona, unde au evaluat în componența echipei naționale a CSI. Actualul șef al Federației de atletică grea din țară, Tudor Casapu, a cîștigat atunci aurul la categoria de greutate de pînă la 75 kg, iar ultimul campion olimpic din Moldova a fost handbalistul Veaceslav Gorpișin. Argintul la Jocurile de la Barcelona l-a câștigat înotătorul Iurie Bașcatov, iar Natalia Valeeva a cîștigat două medalii de bronz la tir cu arcul.
În anii următori, sportivii moldoveni nu au cîștigat medalii de aur. În Atlanta, în 1996, Nicolae Juravschi și Victor Reneiski au devenit al doilea, iar luptătorul în stil greco-roman, Sergiu Mureico - al treilea.

Patru ani mai tîrziu, arcașul Oleg Moldavan a cîștigat argintul la Sydney, iar boxerul Vitalie Grușak a cîștigat medalia de bronz.

Unica medalie de la Beijing a pus în pușculița echipei naționale a Republicii Moldova boxerul Veaceslav Gojan, care a cîștigat medalia de bronz, iar patru ani mai tîrziu, la Londra, halterofilii Anatolii Cîrîcu și Cristina Iovu au mai adus Moldovei două medalii de bronz.

La Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro, Serghei Tarnovschi a cîștigat medalia de bronz la canotaj. Serghei Tarnovschi a terminat al treilea, dar i-a fost retrasă medalia de bronz din cauza testului antidoping pe care l-a picat.

Source: noi.md

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1711
Populația:
5095 locuitori

Bulboaca este un sat şi comună din raionul Anenii Noi. Satul este situat la o distanță de 8 km de orașul Anenii Noi şi la 46 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004 populația satului constituie 5095 de oameni. Satul este atestat documentar în anul 1711 cu denumirea de Bulboaca Tătărască.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.