22 april 2017, 10:40 Health views 4706
Cazurile de tuberculoză depistate tardiv vor fi reduse
22 april 2017, 10:40 Health views 4706

Cazurile de tuberculoză depistate tardiv vor fi reduse

Numărul cazurilor de tuberculoză depistate tardiv va fi redus cu 10 la sută pînă la sfîrșitul anului 2018, potrivit Planului de consolidare a serviciului de ftiziopneumologie. Totodată, 60 la sută dintre bolnavii cu tuberculoză sensibilă vor face tratamentul în condiții de ambulatoriu, în centre comunitare care vor fi deschise în toate raioanele. În prezent, activează doar zece astfel de centre, se menționează într-un comunicat de presă al Ministerului Sănătății, la care face referire IPN.

Potrivit datelor oficiale, 40 la sută dintre cazurile de tuberculoză sunt depistate tardiv. Ministerul Sănătății își propune să compenseze medicamentele administrate pentru înlăturarea reacțiilor adverse provocate de tratamentul tuberculozei. Cele mai frecvente reacții adverse sînt tulburările gastro-intestinale, durerile articulare, diminuarea auzului și afectarea memoriei.

Peste 3500 de bolnavi de tuberculoză se aflau la evidentă anul trecut în Republica Moldova. Boala a cauzat aproape 400 de decese. Tuberculoza este a doua cauză infecţioasă de deces în lume, după virusul HIV.

Source: ipn.md

Keywords:

tuberculoză , boala , sanatate

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1891
Populația:
735 locuitori

Chioselia Rusă este un sat şi comună din UTA Găgăuzia. Comuna Chioselia Rusă este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 45 km de municipiul Comrat și la 131 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia constituia 735 de locuitori. Satul Chioselia Rusă a fost menționat documentar în anul 1891.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.