Go to section: Architecture
27 february 2014, 14:40 Architecture views 19783
27 february 2014, 14:40 Architecture views 19783

Conacul din satul Piatra, monument istoric în degradare

Monument de arhitectură transformat în depozit pentru furaje. Vorbim despre un conac din satul Piatra, raionul Orhei. Edificiul a fost privatizat de către fostul primar al localităţii, care îl foloseşte contrar destinaţiei prevăzute de lege. Mai mult, clădirea este în stare avansată de degradare. Autorităţile locale spun că îşi doresc să renoveze conacul, dar nu îl pot recupera, relatează publika.md.

Oamenii din sat povestesc cu nostalgie despre boierul Bagdasarov şi conacul acestuia, construit la sfîrşitul secolului XIX.

Primarul comunei spune că fostul edil a privatizat ileagal conacul şi terenurile adiacente. Acesta este în prezent agricultor şi foloseşte clădirea ca depozit.

Autorităţile locale spun că doresc să redobîndească dreptul asupra conacului, care ar putea deveni o atracţie turistică. Procesul de recuperare este însă împiedicat de faptul că de la primărie au dispărut actele ce vizează imobilul.

Conform articolului 53 al Legii ocotirii monumentelor, persoanele fizice sau juridice, proprietari ai monumentelor de arhitectură, sunt obligate să conserveze şi să restaureze asemenea edificii. Proprietarul conacului Bagdasarov nu a fost de găsit pentru a comenta situaţia.

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1925
Populația:
63 locuitori

Socolovca este un sat din cadrul comunei Rotari din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Localitatea se află la distanța de 15 km de orașul Camenca și la 150 km de Chișinău. Populaţia satului Socolovca alcătuia 63 de oameni în anul 2004. Satul Socolovca a fost înființat în anul 1925.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.