Go to section: Fine art
12 july 2013, 09:50 Fine art views 8635
12 july 2013, 09:50 Fine art views 8635

O expoziţie dedicată lui Igor Vieru a fost inaugurată la Chişinău

Foto: moldpres.md

O expoziţie de pictură şi grafică, dedicată împlinirii a 90 de ani de la naşterea artistului plastic Igor Vieru, a fost vernisată astăzi la Muzeul Naţional de Artă, informează MOLDPRERS.

Tudor Zbîrnea, directorul muzeului, a spus la inaugurare că "Igor Vieru este un artist plasat printre reperele şcolii naţionale de pictură, care a cultivat gustul de frumos. Sergiu Fusu, Simion Zamşa, alţi plasticieni sînt discipolii săi"

Viceministrul Culturii, Gheorghe Postică, a menţionat că "lucrările lui Igor Vieru favorizează deschiderea omului spre lumină, spre bine. Igor Vieru a fost pictorul care a ţinut mult la tradiţie şi a promovat prin opera sa patrimoniul nostru cultural"

Criticul de artă Tudor Braga a apreciat că "Igor Vieru poate fi comparat cu celebrii artişti plastici olandezi Rembrandt şi Van Gogh"

Expoziţia va fi deschisă publicului pînă la 12 ianuarie.

Igor Vieru s-a născut la 23 decembrie 1923, în satul Cernoleuca, judeţul Soroca. Artistul a realizat ilustraţii la operele lui V. Alecsandri şi I.L. Caragiale, a fost redactor artistic al revistei de umor "Chipăruş". A colaborat cu poetul Grigore Vieru, ilustrînd "Abecedarul". Igor Vieru deţine mai multe distincţii: Ordinul "Insigna de Onoare" (1960), Premiul de Stat al RSSM (1976), Medalia "Mihai Eminescu", acordată post-mortem (2001). În anul 1983, lui Igor Vieru i s-a acordat titlul de Artist al Poporului.

Source: moldpres.md

Keywords:

expoziție , artist , Chisinau

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1420
Populația:
5934 locuitori

Lozova este un sat şi comună din raionul Străşeni. Din componenţa comunei fac parte localităţile Lozova şi Stejăreni. Localitatea se află la distanța de 25 km de orașul Strășeni și la 48 km de Chișinău. La recensământul din anul 2004, populaţia satului constituia 5934 locuitori. Satul Lozova a fost menționat documentar în anul 1420.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.