Go to section: Fine art
27 october 2011, 10:03 Fine art views 7654
27 october 2011, 10:03 Fine art views 7654

O colecţie inedită de artă religioasă este expusă la Chişinău

În premieră pentru Chișinău, peste 40 de icoane vechi, steaguri din perioada dacilor şi a domniei lui Ştefan cel Mare, precum şi monede jubiliare ale Moldovei, emise din 1991 şi pînă astăzi, sînt prezentate în cadrul expoziţiei “Să ne cunoaştem neamul”. Potrivit organizatorilor, expoziţia oferă o viziune amplă asupra dezvoltării artei iconografice în secolele XIV-XVI. Tote exemplarele fac parte din colecţia impresionantă a fondatorului Muzeului Serviciului Vamal, Petru Costin. Potrivit lui, piesele sînt realizate în tehnicile tempera pe lemn şi pînză, ulei pe lemn şi pînză, icoane în casetă cu riză de argint şi de bronz. „Din punct de vedere iconografic, ele se încadrează în stilul bizantin cu particularităţi artistice specifice şcolilor ruse – unele cu influenţe ale Bisericii Catolice, precum şi ale celor aflate pe teritoriul Republicii Moldova”, a spus Costin. El a mai adăugat că expoziţia cuprinde atît drapele originale, cît şi copii fidele ale steagurilor din perioada dacilor şi pînă în prezent.

„Astăzi am expus o interesantă colecţie de monede. Toate monedele sînt din perioada Moldovei Suverane din anul 1991 pînă în 2009. Monedele reprezintă imagini ale monumentelor de artă (mănăstiri, cetăţi, biserici) din Republica Moldova”, a menţionat colecţionarul. În cadrul expoziţiei a fost desfăşurată şi o masă rotundă cu genericul: „Monumentele de artă din perioada lui Ştefan cel Mare”. Potrivit organizatorilor, acest eveniment este organizat cu scopul de a promova istoria, valorifica tezaurul naţional şi de a sensibiliza generaţia tînără întru a cunoaşte istoria neamului moldovenesc. Expoziţia este organizată la Centrul Republican pentru Copii şi Tineret ”Artico”.

 

 

Sursa: noi.md

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1742
Populația:
1611 locuitori

Hănăseni este un sat din cadrul comunei Pleşeni, raionul Cantemir. Localitatea se află la distanța de 17 km de orașul Cantemir și la 109 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1611 oameni. Satul Hănăseni a fost menționat documentar în anul 1742.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.