Go to section: Folk crafts
04 march 2014, 10:26 Folk crafts views 13678
La Chişinău s-a desfăşurat prima etapă a Concursului
Photo: moldpres.md
04 march 2014, 10:26 Folk crafts views 13678

La Chişinău s-a desfăşurat prima etapă a Concursului "Polobocul de Aur"

La Chişinău s-a desfăşurat ieri degustarea din cadrul etapei republicane a Concursului pentru cel mai bun vin de casă "Polobocul de aur", organizat de Camera de Comerţ şi Industrie. Pentru marele premiu au concurat 97 din cele circa 600 de probe de vinuri, prezentate de vinificatori din diferite regiuni ale ţării, informează MOLDPRES.

În cuvîntul de salut rostit la debutul degustării, vicepreşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie Vladimir Didilica, preşedinte al Comitetului de organizare a concursului, a accentuat necesitatea informării fermierilor şi promovării vinului de casă de calitate. "CCI desfăşoară acest concurs anual, din anul 2002, cu scopul de a-i remarca pe cei mai buni vinificatori, a populariza tradiţiile naţionale de fabricare a vinurilor în condiţii de casă, a facilita schimbul de informaţii şi experienţă între producători", a declarat Didilica.

La rîndul său, preşedintele juriului de degustare Anatol Balanuţa, şef al catedrei de Enologie a Universităţii Tehnice, a remarcat că, faţă de anii precedenţi, probele de la ediţia curentă sînt mult mai calitative, apropiindu-se de calitatea vinurilor produse în condiţii de fabrică. "Am degustat probe interesante, cu arome curate, fine, gust plin. Este îmbucurător că fermierii au început să producă vinuri roze de casă, iar la concurs nu mai sînt prezentate mostre de vin din amestecuri de soiuri europene şi soiuri hibride de struguri. Au fost şi vinuri defecte, însă întotdeauna este loc pentru mai bine. În context, ar fi bine ca la filialele CCI să fie organizate întruniri sistematice cu fermierii participanţi, unde să li se explice care sînt scăpările, ce ar trebui să facă pentru a spori calitatea vinului", a accentuat Anatol Balanuţa.

Prezent la eveniment, Boris Zamaru, reprezentant al Inspectoratului de Stat pentru Supravegherea Producţiei Alcoolice, a apreciat înalt faptul că CCI organizează un asemenea concurs. "Deşi vinul de casă este un produs individual, vinificatorul trebuie să menţină tipicitatea băuturii, să respecte anumite reguli şi să asigure calitatea vinului. Este mult mai dăunător să fie consumat un vin de casă bolnav, oxidat, decît un vin fabricat în condiţii industriale", a afirmat sursa citată.

Etapa regională a Concursului pentru cel mai bun vin de casă "Polobocul de aur" a avut loc pe parcursul lunilor februarie - martie, la filialele Bălţi, Cahul, Găgăuzia, Hînceşti, Orhei, Tighina şi Ungheni ale CCI. Învingătorii concursului vor fi anunţaţi şi premiaţi în cadrul Zilei Naţionale a Vinului, în luna octombrie. Premiul mare este "Polobocul de aur" - un butoi de 120 litri, notează MOLDPRES.

Source: moldpres.md

Keywords:

Chisinau , Moldova , vin , concurs

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1909
Populația:
585 locuitori

Boghenii Noi este un sat şi comună din raionul Ungheni. Din componenţa comunei fac parte localităţile Izvoreni, Boghenii Vechi, Boghenii Noi, Mirceşti și Poiana. Localitatea se află la distanța de 40 km de orașul Ungheni și la 90 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 585 de oameni. Satul Boghenii Noi a fost menționat documentar în anul 1909.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.