26 april 2018, 15:58 views 13350
În Găgăuzia a început procesul de evacuare a stocurilor de pesticide
26 april 2018, 15:58 views 13350

În Găgăuzia a început procesul de evacuare a stocurilor de pesticide

În satul Gaidar din autonomia găgăuză a demarat campania de ambalare şi evacuare a pesticidelor stocate în depozitele istorice din localitate.

Acţiunea este organizată şi coordonată de Ministerul Apărării şi o companie din Marea Britanie, care au adus în teritoriu echipamentul necesar pentru exportarea a circa 60 de tone de deşeuri toxice, dislocate în depozite din apropierea satului Gaidar.

Activităţile de evacuare a stocurilor de pesticide din autonomie sunt susţinute de Executivul de la Comrat şi autorităţile locale din raionul Ceadâr-Lunga, satele Gaidar şi Copceac. Başcanul Irina Vlah a solicitat membrilor administraţiei regiunii să acorde tot sprijinul în procesul de transportare a chimicalelor.

Lucrările din Gaidar se preconizează să fie finalizate timp de două săptămâni, după care măsuri similare vor fi întreprinse în localitatea Copceac.

Acţiunile din UTA Gagauz-Yeri se desfăşoară în cadrul Proiectului Fondului de Încredere NATO/PpP pentru distrugerea pesticidelor şi produselor chimice periculoase din Republica Moldova. Până în prezent, Ministerul Apărării a transportat transfrontalier şi a distrus în Polonia 957 tone de deşeuri de pesticide din cele 1 269 tone planificate, din raioanele Anenii Noi, Basarabeasca, Cahul, Călăraşi, Comrat, Donduşeni, Glodeni, Ialoveni, Leova, Făleşti, Soroca şi Taraclia.

Source: noi.md

Keywords:

Găgăuzia , evacuare , Pesticide

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Municipiu
Prima atestare:
1421
Populația:
122669 locuitori
Logo

Municipiul Bălţi, „capitala de nord” a Republicii Moldova, este al treilea ca mărime, potenţial industrial şi cultural, după Chișinău şi Tiraspol, centru urban al ţării, cu o populaţie de  122669 locuitori, conform datelor recensămîntului din anul 2004.  Se presupune că primele atestări documentare despre localitatea Bălţi datează din anul 1421, cînd, prin dania lui Alexandru cel Bun, în valea rîului Răut se constituie domeniul cneaghinei Ringala, fosta soţie a voievodului. Anume în această zonă, ar fi fost întemeiată ulterior aşezarea Bălţi. Cert este faptul că denumirea localităţii vine de la locul mlăştinos, plin de bălţi, unde se înființează localitate.  

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.