09 may 2019, 14:00 views 5971
La Bender a fost deschisă expoziția consacrată operațiunilor militare de acum 75 de ani
09 may 2019, 14:00 views 5971

La Bender a fost deschisă expoziția consacrată operațiunilor militare de acum 75 de ani

Acest proiect expozițional este unul dintre numeroasele proiecte organizate de „Rossotrudnicestvo" în Republica Moldova și are ca scop eliminarea falsificărilor din istorie.

La Bender a fost expusă pentru publicul larg o colecție de materiale consacrate aniversării a 75-a de la încheierea operațiunii Iași – Chișinău. Deschiderea oficială a avut loc în Piața Eliberării, ulterior exponatele fiind depuse în sălile Muzeului ținutului natal din acest oraș.

Expoziția a fost organizată cu ajutorul Muzeului de Stat de istorie a literaturii ruse „V. I. Dali" (Moscova) și cu sprijinul reprezentanței „Rossotrudnicestvo" în Republica Moldova.

„Expoziția reprezintă o parte a complexului de proiecte concepute de „Rossotrudnicestvo" în vederea combaterii falsificării istoriei", a spus pentru corespondentul Sputnik Moldova coordonatorul proiectelor reprezentanței „Rossotrudnicestvo" în Republica Moldova, Nicolai Juravliov.

Expoziția conține documente fotografice unice, astfel dezvăluind detalii despre operațiunea Iași – Chișinău, care a constituit o cotitură în desfășurarea Marelui Război pentru Apărarea Patriei și a însemnat eliberarea teritoriului actualei Republici Moldova de ocupația fascistă. Au fost expuse hărți cu distribuirea trupelor sovietice, cu linia frontului, ordine publicate în ziarele din acele timpuri, fotografii istorice ale pregătirii și desfășurării operațiunii, imagini și biografii ale mareșalilor care au condus fronturile și operațiunea.

Expoziția va fi deschisă pînă la mijlocul lunii septembrie. Organizatorii presupun că ea va juca un rol educativ important inclusiv pentru tînăra generație. Elevii din Bender vor lua cunoștință de aceste exponate chiar de la începutul anului de învățămînt.

Source: sputnik.md

Keywords:

expoziție , Bender , război

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1586
Populația:
3087 locuitori

Bilicenii Vechi este un sat şi comună din raionul Sîngerei. Din componenţa comunei fac parte localităţile Bilicenii Vechi și Coada Iazului. Localitatea se află la distanța de 6 km de orașul Sîngerei şi la 115 km nord de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 3087 locuitori. Satul Bilicenii Vechi este atestat documentar în anul 1586.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.