Materiale din compartiment: Photo gallery |

Alexandru Coconul

Alexandru Coconul a domnit în Moldova în septembrie 1629 – 29 aprilie/9 mai 1630. Fiu al lui Radu Mihnea, a fost lăsat urmaș pe tronul muntean de către tatăl său, domnind la București în perioada 14/24 august 1623 – octombrie 1627.  Fiind foarte tînăr la începutul domniei sale, a fost numit "Coconul". Miron Costin îl caracteriza „şi de trup şi de hire slabu şi boleacu”.

După ce a pierdut tronul Munteniei, fiind mazilit de turci, a depus eforturi susținute să recapete domnia. Dînd turcilor peșcheșuri, în sumă de peste 100.000 de galbeni venețieni, reușește să fie investit ca domn în Moldova, după retragerea lui Miron Barnovschi în Polonia. Însă domnia lui Alexandru Coconul în Moldova a fost de scurtă durată, căci după cum scie Miron Costin înțelegîndu și împărăția că nu este de domnia țării de margine ca aceasta”, el a fost mazilit după cîteva luni .

A fost căsătorit cu Ruxandra Beglitzi (1610 – 1684). Alexandru Coconul a murit la 26 iunie 1632 la Constantinopol.

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1656
Populația:
2730 locuitori

Hagimus este un sat şi comună din raionul Căuşeni. Hagimus este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 24 km de orașul Căușeni și la 70 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 2730 de oameni. Satul Hagimus a fost menționat documentar în anul 1656.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.