13 februarie 2012, 15:28 views 25371

Trei ierarhi: Vasile cel Mare, Grigore Teologul și Ioan Gură de Aur; Trisfetitele

Trei ierarhi: Vasile cel Mare, Grigore Teologul și Ioan Gură de AurLa 30.01./12.02. îi prăznuim pe Sfinții Trei Ierarhi: Vasile cel Mare, Grigorie Teologul și Ioan Gură de Aur ‒ toți trei consideraţi mari dascăli ai creștinătății. Сuvîntul Trisfetitele vine de la cei trei sfinți – „Tri sveatiteli”– ierarhi. Neclintita lor dragoste pentru Hristos i-a ajutat să înfrîngă toate încercările ereticilor de a abate Biserica de la drumul cel adevărat. Ei au trăit la sfîrsitul secolului al IV-lea şi începutul secolului al V-lea, fiecare dintre ei avînd o contribuţie esenţiala la teologia creştină, fiind numiţi „Protectori ai învăţămîntului teologic”. Prăznuirea lor laolaltă în aceiași zi a fost rînduită pentru a stăvili dezbinările ivite între credincioși, însă fiecare dintre ei este sărbătorit şi separat. În cinstea lor, domnul Moldovei, Vasile Lupu, a înălțat Biserica Trei Ierarhi la Orhei.

Obiceiuri. Tradiții. Superstiții. Тrisfetitele; Filipii de iarnă; Teclele; Sf. Ierarhi în credința populară cei trei ierarhi erau trei doctori vindecători de boli.

Trisfetite este denumirea populară a sărbătorii celor trei mari ierarhi – Vasile, Grigore şi Ioan. Lor le este dedicat grupul de stele din mijlocul constelaţiei Orion, numit şi Cei Trei Crai sau Craii de la Răsărit.

E posibil, totuși, ca sărbătoarea creștină să fi fost precedată de o sărbătoare păgînă a femeilor. În acest sens, se zice că Trisfetitele ar fi fost trei fetițe care, pe vremea cînd Dumnezeu îmbla pe pămînt, i-ar fi dat apă de băut, de aceea, cînd nu plouă oamenii se roagă lor să se mijlocească la Dumnezeu pentru a da ploaie.

Nu se lucrează fiind rău de ars, de friguri și de pagubă. În această zi, trebuie să dăm o lumînare de pomană, pentru ca întreaga viață să fie luminată. Se zice că în această zi Maica Domnului a ieșit la biserică cu pruncul Iisus, uitînd că n-a împlinit încă 40 de zile de la naștere. S-a întors, pînă la termen (2 februarie) și a făcut o famioară (maramă) pentru biserică. Trisfetitele înseamnă un praznic pentru păcate. În multe sate familiile iau pe cei Trei Ierarhi de patroni ai casei. Se face colivă și oamenii merg la biserică. Pentru reușita familiei și a treburilor gospodărești se ține, dar şi ca să ajute femeilor să toarcă mai cu spor. Se face praznic în onoarea sufletelor morților neîmpărtășiți. Se ține pentru fericirea fetelor, dar şi ca să se împerecheze păsările. Cei Trei Ierarhi sînt apărători de boli și durere. Se zice că preotul nu spune ce sărbătoare este, că-i moare preoteasa. Celui ce lucrează în această zi i se strîmba mințile. E rea de lovituri. Se serbează pentru a nu rămîne orbi. Fetele fac vrăji pentru a li se arăta ursitul: nu lucrează și nu mănîncă decît pîine și sare. Despre muncile cîmpului și despre vreme se crede că în această zi încolțește grîul sub zăpadă, cel care a rămas neîncolțit de cu toamnă. La Trisfetitele se schimbă vremea. Dacă curg streșinile, primăvara e friguroasă; dacă este ger, vara e călduroasă.

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1632
Populația:
4210 locuitori

Grimăncăuţi este un sat şi comună din raionul Briceni. Grimăncăuţi este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Satul  este situat în partea de nord-vest a Moldovei, la hotar cu Ucraina, la o distanță de  230 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 4210 de oameni. Prima atestare documentară a satului Hrimancăuţi din ţinutul Hotin datează din noiembrie 1632.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.