23 octombrie 2014, 12:06 views 12636

Sfinții „doctori fără de arginți” Cosma și Damian din Asia

Sfinții „doctori fără de arginți" și făcători de minuni Cosma și Damian, din Asia Mică, au trăit în secolul al IV-lea. Prăznuirea lor se face pe data de 1 /14 noiembrie. Cosma și Damian erau frați; tatăl lor era păgîn, iar mama, Teodota, era creștină. Ea a slujit cu sîrguință lui Hristos, închinîndu-și toată viața lui Dumnezeu. După moartea ei, a fost proslăvită ca sfîntă.

Sf. Teodota și-a crescut cei doi fii ca buni creștini. Educați și formați ca doctori, Cosma și Damian au primit în dar de la Dumnezeu harul vindecării trupurilor și sufletelor bolnave prin puterea rugăciunii.

Cosma și Damian sînt cunoscuți și sub numele de „doctori fără arginți", datorită vindecărilor miraculoase pe care le dăruiau oamenilor, vindecări pentru care ei nu cereau plată de la pacienții lor. Deoarece vindecarea era dată nu atît de medicamente, cît de rugile lor fierbinți către Dumnezeu, singura lor plată simbolică era ca cel tămăduit să înceapă să creadă în Iisus Hristos. Faima sfinților Cosma și Damian s-a răspîndit în toată regiunea și oamenii i-au numit „doctorii fără de arginți".

Odată, sfinții Cosma și Damian au fost chemați la căpătîiul unei femei grav bolnave, pe nume Paladia, care nu mai găsise vindecare la niciun doctor. Cei doi sfinți, numai prin credință și puterea rugăciunii au reușit să o vindece pe Paladia, care s-a sculat sănătoasă și a dat slavă lui Dumnezeu. Dorind să-i răsplătească pentru binele făcut, Paladia s-a îndreptat spre Damian, arătîndu-i trei ouă și zicînd: „Ia acest dar în numele Sfintei Treimi Dătătoare de Viață, Tatăl, Fiul și Duhul Sfînt". Auzind numele Sfintei Treimi doctorul fără de arginți nu a îndrăznit să refuze. Cînd a auzit Cosma această întîmplare, s-a întristat mult, crezînd că făcînd aceasta fratele său a încălcat porunca de a nu primi plată materială pentru serviciile medicale aduse semenilor lor.

Din acest motiv, atunci cînd Sf. Cosma era pe patul de moarte, el a cerut ca fratele său Damian să nu fie înmormîntat lîngă el. La scurt timp după moartea sfîntului Cosma, Sf. Damian s-a stins și el din viață și toți apropiații săi se întrebau unde să îl îngroape. Dar Dumnezeu a făcut o minune: o cămilă, pe care cei doi doctori o vindecaseră mai demult, la rugămintea stăpînului ei, a glăsuit cu voce omenească, spunînd că nu trebuie să se se îndoiască și să-l îngroape pe Damian lîngă fratele său Cosma, pentru că Damian nu acceptase acele ouă de la Paladia drept plată, ci din respect pentru numele lui Dumnezeu. Sfintele trupuri ale doctorilor fără arginți au fost îngropate împreună la Thereman (în Mesopotamia).

După moarte, cei doi Sfinţi au făcut numeroase minuni. Ei sînt consideraţi protectori ai sfinţeniei căsniciilor creştine, precum şi dătători de armonie în viaţa soţilor.

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1806
Populația:
5000 locuitori

Carmanova este un sat și comună din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Din componenţa comunei fac parte localităţile Fedoseevca, Carmanova, Cotovca și Mocearovca. Localitatea se află la distanța de 22 km de orașul Grigoriopol și la 67 km de Chișinău. Conform datelor din anul 2010 populaţia satului constituia circa 5000 de oameni. Satul Carmanova a fost menționat documentar în anul 1806 cu denumirea Neidorf.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.