Go to section: Culture
12 september 2013, 10:46 Culture views 7086
12 september 2013, 10:46 Culture views 7086

Icoana Sfîntului Paisie Velicicovschi, adusă la Chişinău

Foto: trm.md

Icoana Sfîntului Paisie Velicicovschi, care 35 de ani a dedicat vieții monahalebiserica moldovenești, a ajuns în Moldova. Relicva este expusă la Catedrala Mitropolitană „Naşterea Domnului” din Chişinău şi se va afla aici pînă pe 13 decembrie. Icoana a fost adusă de la mănăstirea care-i poartă numele din Morozovka, lîngă Sevastopol, relatează trm.md.

Mai mulţi enoriaşi au venit, duminică, la Catedrala mitropolitană ca să se închine şi să se roage la icoana Sfîntului Paisie Velicicovschi.

În secolul „luminilor”, Sfîntul Paisie, a aprins la poalele Carpaţilor un alt gen de „lumini” - ale Ortodoxiei. Geniul Sfîntului Paisie a constat într-o uriaşă muncă filologică şi editorială.

„Paisie Velicicovschi s-a născut în 1722, la Poltava, Ucraina, în familia unui preot. A studiat la Academia Teologică din Kiev, apoi se nevoieşte la Mănăstirile Medvedeski şi Pecerska, din Ucraina, după care se stabilește la schitul Trăisteni - Rîmnicu Sărat și apoi la Mănăstirea Dălhăuți, România. Ajunge pe Muntele Athos, unde se nevoiește patru ani de zile. După ocuparea nordului Moldovei de către austrieci se stabilește la Seen unde i s-a încredinţat şi egumenia mănăstirii Neamţ, pe care a deţinut-o, pînă la moarte. A fost hirotonisit arhimandrit în 1790”, povestește arhimandritul Gavriil, stareţul Mănăstirii Sf. Paisie Velicicosvchi.

Source: trm.md

Keywords:

icoana , religie , Chisinau

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1925
Populația:
549 locuitori

Regina Maria este un sat şi comună din raionul Soroca. Din componenţa comunei fac parte localităţile Lugovoe și Regina Maria. Localitatea se află la distanța de 17 km de orașul Soroca și la 169 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 549 de oameni. Satul Regina Maria a fost înființat în anul 1925.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.