Go to section: Culture
25 january 2017, 17:20 Culture views 3407
Expoziţie dedicată scriitorului Victor Teleucă
25 january 2017, 17:20 Culture views 3407

Expoziţie dedicată scriitorului Victor Teleucă

Muzeul Naţional de Literatură „Mihail Kogălniceanu" în parteneriat cu Uniunea Scriitorilor din Moldova a organizat astăzi expoziţia „Victor Teleucă – un heraclitean transmodern", la 85 de ani de la naşterea regretatului poet, publicist şi traducător.

Expoziţia cuprinde 100 de cărţi, manuscrise şi fotografii, precum şi lucrări de pictură şi grafică, semnate de artiştii plastici Ion Daghi şi Aurel Guţu şi inspirare din creaţia lui Victor Teleucă.

Solicitat de MOLDPRES, preşedintele Uniunii Scriitorilor din Moldova, Arcadie Suceveanu a menţionat că Victor Teleucă a fost în contextul generaţiei anilor şaizeci cel mai inovativ poet sub aspectul tehnicii şi conţinutului, ideilor sale.

„Este un lirofilozof, aşa cum afirma academicianul Mihai Cimpoi, un filozof în poezie, un poet de calibru european. El este sincronizat cu marii poeţi ai generaţiei şaizeciste: Nichita Stănescu, Cezar Baltag, Marin Sorescu, Ana Blandiana ş.a. Este un poet care a inoculat sînge nou în poezia noastră", a constatat Arcadie Suceveanu.

În context, poetul Nicolae Dabija a afirmat că Victor Teleucă nu seamănă cu nici un scriitor. „El a anticipat nişte experienţe care au venit mai tîrziu în literatura noastră. Victor Teleucă avea nişte lecturi extraordinare. Cînd am devenit redactor-şef la ziarul „Literatura şi Arta" am încercat să leg totul cu ceea ce a făcut aici Victor Teleucă", a subliniat Nicolae Dabija.

Victor Teleucă s-a născut la 19 ianuarie 1932, în satul Cepeleuţi, judeţul Hotin, azi raionul Ocniţa. A fost redactor-șef la ziarele "Cultura" şi „Literatura și arta". Debutează cu poemul "Răscruce" în 1958, pentru ca apoi, pe parcursul vieții, să publice numeroase volume precum "La ruptul apelor", "Neliniști", "Îmblînzirea focului", "Încercarea de a nu muri" , "Piramida Singurătății" ş.a. Laureat al Premiului de Stat (1980), Maestru în Arte (1983), cavaler al "Ordinului Republicii" (1998). S-a stins din viaţă la 12 august 2002.

Source: moldpres.md

Keywords:

expoziție , cultura , poet

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1640
Populația:
231 locuitori

Mălcăuţi este un sat din cadrul comunei Dărcăuţi, raionul Soroca. Localitatea se află la distanța de 35 km de orașul Soroca și la 196 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 231 de oameni. Satul Mălcăuți a fost menționat documentar în anul 1640.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.