Go to section: Nature and tourism
23 september 2015, 11:37 Nature and tourism views 6579
Echinocţiul de toamnă: Când începe momentul astronomic
23 september 2015, 11:37 Nature and tourism views 6579

Echinocţiul de toamnă: Când începe momentul astronomic

La începutul ultimei decade a lunii septembrie păşim anual în toamna astronomică, momentul echinocţiului de toamnă, când longitudinea astronomică a Soarelui atinge valoarea de 180 de grade.

Punctul echinocţiului de toamnă, numit şi „punct autumnal", se află pe sfera cerească la intersecţia eclipticii cu ecuatorul ceresc, pe care Soarele îl traversează la aceasta dată, trecând din emisfera nordică a sferei cereşti în cea sudică.

Aflându-se deci la această data în dreptul ecuatorului ceresc, Soarele va răsări şi va apune chiar în punctele cardinale est şi vest, durata zilelor fiind astfel egală, indiferent de latitudine, cu cea a nopţilor.

Singurele excepţii le întâlnim în regiunile polare, în zona polului nord începând lunga noapte polară, iar în cea a polului sud, Soarele ivindu-se deasupra orizontului, timp de şase luni, până la momentul echinocţiului de primăvară.

Astfel, începând cu data de astăzi, durata zilelor va continua să scadă, iar cea a nopţilor să crească, până pe 22 decembrie, când va avea loc momentul solstiţiului de iarnă.

Source: www.jurnal.md

Keywords:

toamna , Astronomie , soare

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1546
Populația:
4044 locuitori

Goteşti este un sat şi comună din raionul Cantemir. Din componenţa comunei fac parte localităţile Constantineşti și Goteşti. Localitatea se află la distanța de 18 km de orașul Cantemir și la 138 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 4044 de oameni. Satul Gotești a fost menționat documentar în anul 1546.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.