Go to section: Nature and tourism
14 july 2012, 11:30 Nature and tourism views 4033
14 july 2012, 11:30 Nature and tourism views 4033

Erupția pe soare poate provoca sîmbătă o puternică furtună magnetică pe Pămînt

O erupție puternică de plasmă pe Soare, care a avut loc joi, ar putea provoca un val de tulburări geomagnetice pe Pămînt, sîmbătă, 14 iulie, avertizeaza experții de la Centrul de previziune meteorologică spaţială de la NASA (Space Weather Lab), citați de NEWSMOLDOVA.

Erupția care a avut loc joi pe partea vizibilă a Soarelui, este atribuită categorie maximale - clasa X. Ca urmare, se eliberează cantităţi uriaşe de energie şi se produce o explozie a razelor X, care este adesea însoțită de ejecție de plasmă solară.

Erupția de plasmă a durat aproximativ două ore, conform previziunilor specialiștilor „lovitura” geomagnetică va ajunge la Pămînt sîmbătă. În regiunile polare ale planetei în acelaşi timp, veți putea vedea aurora boreală.

Cu toate acestea, furtuna magnetică, care va fi declanşată de această erupție ar putea afecta sănătatea oamenilor. În timpul perioadelor de tulburări geomagnetice se observă creşterea numărului de acutizări a sănătății cardiacilor, în special, creşterea tensiunii arteriale și dereglări ale ritmului cardiac.

Erupțiile repetate vor fi mult mai periculoase pentru tehnică decît pentru oameni.

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1601
Populația:
2821 locuitori

Călineşti este un sat şi comună din raionul Făleşti. Călineşti este unicul sat din comuna cu acelaşi nume, la distanța de 22 km de orașul Fălești și la 148 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 2821 persoane. Satul Călineşti a fost menționat documentar în anul 1601.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.