13 march 2015, 11:07 Moldovan reality views 7323
Opinii împărțite privind reforma administrativ-teritorială şi alegerile locale
13 march 2015, 11:07 Moldovan reality views 7323

Opinii împărțite privind reforma administrativ-teritorială şi alegerile locale

Politicienii din diferite partide au păreri împărţite privind efectuarea reformei administrativ-teritoriale până la alegerile locale şi amânarea scrutinului. Declaraţiile contradictorii au fost făcute în cadrul emisiunii „Moldova în direct" de la postul public de televiziune „Moldova 1", transmite IPN.

Iurie Țap, deputat PLDM, a optat pentru reforma administrativ-teritorială, argumentând prin faptul că sistemul existent şi-a demonstrat ineficienţa. „Reforma presupune descentralizarea teritorial-administrativă, presupune o reformă radicală care vine cu reducerea cheltuielilor şi consolidarea capacităților locale, iar comunitatea locală să îşi asigure servicii calitative. Sunt mai multe variante. Varianta cu un nivel presupune că se vor crea 111 municipalităţi. Varianta cu două nivele se referă la crearea a trei regiuni cu 289 de primării. Acest lucru ar reduce cheltuielile administrative de trei ori, bani care ar putea să meargă în servicii. Timp de şase luni va activa un grup de lucru pentru ca descentralizarea şi transferul de competenţe către autoritățile publice locale să ducă şi la reformarea administrației publice centrale", a comunicat Iurie Ţap.

Deputata PCRM, Elena Bondarenco, a spus t că nu cunoaşte despre modele propuse în reforma administrativ-teritorială, dar a declarat că formaţiunea pe care o reprezintă o respinge din start. „Este pentru prima data când aud aceste amănunte. Dar PCRM nu susține reforma care nu a fost consultată cu populația şi cu autorităţile publice locale. În urma acestei reforme vor avea de pierdut oamenii. Mai mult că se vrea această reformă în grabă şi va fi una necalitativă", a spus Bondarenco.

Prim-vicepreşedintele PL, primarul de Chişinău Dorin Chirtoacă, a optat pentru descentralizarea puterii, însă s-a expus categoric împotriva amânării datei scrutinului local. „Ar trebui să preluăm experienţa Europei de Vest. Asemenea reforme în stat încep din comunitate. E un subiect extrem de sensibil şi amestecarea acestui subiect cu alegerile locale este un nonsens. Lucrurile nu pot fi făcute într-un asemenea mod grabnic încălecând alegerile locale care trebuie să aibă loc la termen. A fost furat Aeroportul şi Banca de Economii. Acum a mai rămas să li se fure oamenilor şi buletinul de vot. Cetăţeanul are un calendar şi aşteaptă alegerile locale odată la patru ani şi trebuie respectat. Altceva că ar trebui să fie stabilită o data concretă a alegerilor locale, ca să nu fie în perioada concediilor şi vacanţelor", a declarat Chirtoacă.

Source: ipn.md

Keywords:

reforma , localitati , Moldova

Comments

 (1)
  • #2 kkk Reply Quote selected
    Evident,  ca trei regiuni cu 289 de primarii pentu o tarisoara mica ca Moldova e o simpla absurditate. Ar fi destul sa avem 10-12 judeturi cu vre-o 50 de municipii.
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1905
Populația:
367 locuitori

Troiţa este un sat din cadrul comunei Vozneseni, raionul Leova. Localitatea se află la distanța de 25 km de orașul Leova și la 73 de km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 367 de oameni. Satul Troița a fost menționat documentar în anul 1905.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.