19 july 2016, 11:00 Moldovan reality views 4353
Modificări importante în Legea privind protecția consumatorului
19 july 2016, 11:00 Moldovan reality views 4353

Modificări importante în Legea privind protecția consumatorului

Mai multe modificări importante vor fi operate la Legea privind protecția consumatorului, scrie portalul BizLaw.md. Acestea prevăd mai multe obligații pentru companiile care vînd produse și indică mai multe acțiuni care pot fi luate de către consumatori pentru a-și apăra drepturile în cazurile în care produsele cumpărate sînt neconforme.

Consumatorul trebuie să știe că are drepturi de care poate face uz atunci cînd i se livrează, de exemplu, un produs care nu corespunde cerințelor din actele de însoțire. Acesta îl poate returna și cere în loc un produs fără defecte, iar furnizorul va fi cel care va suporta toate cheltuielile, inclusiv cele de transport și montare, dacă este vorba despre livrare. În situații similare, consumatorul are dreptul să ceară să-i fie reparat produsul sau piesa defectă, iar dacă acestea nu se află în stoc, atunci poate cere returnarea banilor, iar furnizorul este obligat să accepte.

Este important de menționat că vînzătorul va fi obligat să restituie banii sau să propună un alt produs în loc, în cazul în care unei persoane i-au fost vîndute produse farmaceutice și alimentare neconforme.

O altă prevedere îi permite vînzătorului să înainteze acțiuni de regres producătorului care se face responsabil de furnizarea unui produs necalitativ, deoarece nu întotdeauna furnizorii sînt responsabili direct de calitatea unui produs. Acesta poate să fie livrat într-o stare defectă de la fabrică, de exemplu.

Ce trebuie să conțină un certificat de garanție

Garanția trebuie să însoțească obligatoriu un produs. Ea trebuie să conțină:

- elemente de identificare a produsului
- termenul de garanție
- domeniul teritorial
- modalitățile de asigurare a garanției – reparare, înlocuire, restituire
- adresa unității de deservire tehnică

În același document, autorii propun crearea unui Consiliu coordonator pentru protecția consumatorului și protecția pieței. Consumatorii terbuie să știe că există și o listă de produse care nu pot fi înlocuite cu un produs similar. Acestea sînt:

- bijuterii
- lelenjeria
- articolele de igienă
- parfumeria și cosmetica
- mărfurile textile
- materialele de construcție
- produsele care vin în contact cu produsele alimentare – sevelă, ambalaje, etc
- produsele chimice
- mobila
- autototurismele
- mărfurile complexe de uz casnic
- jucăriile

Documentul a fost discutat în Parlament și urmează să fie votat în prima lectură.

Source: www.bizlaw.md

Keywords:

lege , consumatori

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
sec. XX
Populația:
79 locuitori

Pobeda este un sat din cadrul comunei Colosova din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Localitatea se află la distanța de 39 km de orașul Grigoriopol și la 76 km de Chișinău. Populaţia satului Pobeda alcătuia 79 oameni în anul 2000. atul Pobeda a fost înființat la începutul secolului XX.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.