29 january 2021, 14:00 Moldovan reality views 2784
Decizia privind statutul limbii ruse: o victorie juridică sau un eșec politic?
29 january 2021, 14:00 Moldovan reality views 2784

Decizia privind statutul limbii ruse: o victorie juridică sau un eșec politic?

Adoptarea legii privind statutul limbii ruse în Moldova și anularea ei ulterioară de către Curtea Constituțională (CC), cum era de așteptat, a trezit discuții aprinse în societatea moldovenească, cu exprimarea unor opinii diametral opuse.

Autorii inițiativei menționează că cel puțin o treime din populația Republicii Moldova o constituie vorbitorii de limbă rusă, iar 90-95% înțeleg limba rusă, chiar dacă nu o vorbesc zilnic. Opoziția însă susține, că noua lege îi discriminează pe moldoveni și pe reprezentanții minorităților naționale din Moldova, și împovărează funcționarii cu obligații suplimentare.

În pofida deciziei CC, socialiștii nu se consideră perdanți, ei cred că atacurile asupra limbii ruse nu vor aduce oponenților popularitate, iar victoria juridică va deveni un eșec politic. Experții înclină să creadă, că în perspectivă decizia controversată a CC va crea destule probleme pentru partidele de dreapta și personal pentru președinta Maia Sandu, care formal declară că este de partea populației rusofone.

Între timp, PSRM a declarat că intenționează să inițieze repetat adoptarea Legii privind funcționarea limbilor pe teritoriul RM luînd în considerare observațiile CC. Se așteaptă că Parlamentul să voteze din nou pentru legea lingvistică în viitorul apropiat. Cît de longevivă va fi noua inițiativă - cu actuala componență a CC, nu este o întrebare ușoară, însă, dacă într-adevăr în noua lege vor fi luate în considerare observațiile CC, atunci aceasta va fi greu să fie declarată din nou neconstituțională.

Continuarea articolului citiți pe noi.md.

Source: noi.md

Keywords:

limba rusă , limba

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1786
Populația:
144 locuitori

Roşiţa este un sat din cadrul comunei Albota de Sus, raionul Taraclia. Localitatea se află la distanța de 30 km de orașul Taraclia și la 162 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 144 de oameni. Satul Roșița a fost menționat documentar în anul 1786.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.