19 december 2021, 13:00 Moldovan reality views 2514
Designeri moldoveni au creat în premieră colecții de haine adaptate persoanelor cu dizabilități
19 december 2021, 13:00 Moldovan reality views 2514

Designeri moldoveni au creat în premieră colecții de haine adaptate persoanelor cu dizabilități

Trei colecții de haine adaptate necesităților persoanelor cu dizabilități au fost create și lansate pentru prima dată în Republica Moldova, cu participarea designerilor autohtoni și a femeilor cu necesități speciale. Evghenii Hudorojcov și Ana Popova s-au alăturat campaniei „Combatem stigma cu stil" și au creat articole vestimentare, ajustate nevoilor femeilor cu dizabilități, adică stilate și comode în același timp, transmite IPN.

Potrivit designerilor, o haină adaptată necesităților persoanelor cu nevoi speciale este cea care poate fi îmbrăcată mai ușor, spre exemplu, are lipici sau magneți în loc de nasturi tradiționali, are decolteuri mai largi, se bazează pe stofe naturale și, în același timp, poate fi acomodată la diverse situații.

Lansarea celor trei colecții de rochii, costume și pijamale la Chișinău a inclus un defileu la care au participat 15 femei și fete cu dizabilități. Ele spun că a fost o experiență unică, prin care s-au simțit la egalitate cu ceilalți, iar necesitățile lor au fost luate în considerare.

„Chiar dacă am fost sprijinită în defilarea mea de un cadru de mers, m-am simțit mîndră și onorată să port ținutele designerilor noștri autohtoni, mi-am descoperit stilul și stofele pe care pînă acum le ocoleam, crezînd că nu mă voi simți comod în deplasare. Dar nu a fost așa, deoarece designerii au făcut toate ajustările necesare. Astfel, aranjată frumos de stiliști, am depășit orice stereotip și am mers comod și cu încredere pe podium", mărturisește Mariana Țîbuleac-Ciobanu, participantă la defileu.

Campania „Combatem stigma cu stil" a fost desfășurată în perioada septembrie-decembrie de către Fondul Națiunilor Unite pentru Populație, în parteneriat cu Asociația Producătorilor din Industria Ușoară și Asociația „Motivație" în Moldova.

Source: www.ipn.md

Keywords:

Moldova , haine

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1429
Populația:
2609 locuitori

Cobani este un sat şi comună din raionul Glodeni. Localitatea se află la distanța de 20 km de oraşul Glodeni şi la 208 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 2609 oameni. Satul Cobani a fost menționat documentar în anul 1429 cu numele Zubreuți.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.