04 september 2023, 13:00 Moldovan reality views 1221
De ce fel de ideologie are nevoie Moldova? P.2. Un trai demn în propria țară
04 september 2023, 13:00 Moldovan reality views 1221

De ce fel de ideologie are nevoie Moldova? P.2. Un trai demn în propria țară

(Continuare. Începutul - la 06.04.2023)

Savanții evidențiază mai multe tipuri de ideologii moderne – de la anarhism la conservatism. Acestea au fost examinate în prima parte. Dar oare ele se potrivesc țării noastre?

Da poate, de nici un fel?

Da poate, dă-le încolo de ideologii ? Dacă ele nu spun omului ceea ce este mai important – cum să trăiești și să fii fericit? Cel puțin, așa crede publicista Victoria Nichiforova, care critică într-un articol toate doctrinele ideologice moderne.

«Sub ochii unei singure generații, faimoasele «valori occidentale» au degenerat într-un gunoi infernal. Încă în anii 90 ele presupuneau lucruri destul de bune. Să zicem, democrația, drepturile omului, libertatea antreprenorilor, libera circulație, libertatea de exprimare… Dar azi agenda occidentală arată chiar înfricoșător ».

În opinia autoarei, ultimii ani ne-au arătat clar toate deliciile «noii ordini globale», care promite să facă nesuferită viața omului– reieșind din neuitatele restricții ale covidului.

«Ce vor înțelepții din Davos? Să pună oamenii în arest la domiciliu, să-i infesteze cu niște boli neînțelese, să-i facă să se lecuiască mereu. Să facă din hrana normală un obiect de lux. Să propage frenetic perversiunile sexuale. Să convingă oamenii să-și taie caracteristicile sexuale primare. Să anuleze toate realizările culturii umane și să dezvolte cenzura acerbă ...».

Victoria Nichiforova atenționează că oamenii în etate nu-și amintesc o ideologie așa de inumană. «În sec. XX au existat multe, dar fiecare conducător promitea totuși poporului său o prosperare în viitor. «Noua ordine » nu promite nimic bun. Este clar, că înțelepților din Davis patologic nu le plac oamenii. Există bănuiala gravă, că cu această ordine toți vor trăi rău, sărac, puțin și nefericiți».

Și totuși această propagandă continuă să pătrundă la noi. Evident, am vrea să-i contrapunem ceva al nostru, o alternativă iadului din Davoc.

Dar aici, - crede autoarea, - apar noi probleme. Se pare că toate ideile existente azi au fost infestate de această mizantropie de marcă.

Ideea liberală autohtonă , în opinia ei, este o respectare timidă a manualelor din Davos. Dar și cea conservatoare nu ne propune nimic mai vesel. «Acolo mai mult e despre aceea că trebuie să mergi la biserică și să naști mai mulți copii. În teorie o fi frumos, dar în practică pot spune, ca părinte experimentat de genul feminin, că mulți copii înseamnă, de regulă, sărăcie, numeroase probleme, sănătate șubredă, muncă grea fără odihnă. Fără sprijinul zilnic și cuprinzător al statului un om simplu nu poate întreține o familie numeroasă ».

Nici ideea de stînga nu o prea atrage pe autoare — în opinia ei, adepții ei, deși marxiști, dau dovadă de exact aceeași mizantropie , ca și oligarhii din Davos. «Nici ei nu vor o viață bună pentru popor. Ei vor ca poporul non-stop să sacrifice ceva, să lupte pentru ceva, să răstoarne, să urce pe baricade, să muncească din greu, să moară pentru scopuri înalte ».

Așa, după ce a analizat doctrinele existente, autoarea ajunge la următoarea concluzie: «Nicăieri, în nici un set de idei, nu există noțiunea simplă de fericire. Deși în viață noi vrem cumva să o obținem. Nicăieri nu există un așa «chițibuș», ca bunăstarea materială, posibilitatea de a nu te chinui din cauza traiului dezorganizat, deși nu poate exista o creație liberă (inclusiv o filozofie) fără acest confort elementar.

De altfel, filozofii — de orice orientare ar fi — nici nu presupun că masele își doresc creație și fericire. Conform lor, masele mereu au o datorie. Ba să se înmulțească intens, ba dimpotrivă, să înceteze urgent să o mai facă. Ba să construiască ceva pe gratis, ba dimpotrivă, să-și reducă amprenta de carbon. Și neapărat să se alimenteze mai puțin, să trăiască mai rău și, doamne ferește, să nu se distreze. ».

Și continuă: «Pericolul ideologiilor moderne este acela, că în procesul luptei concurențiale fiecare dintre ele se radicalizează enorm. Se transformă într-o sectă condusă de fanaticii cei mai îndărătnici… Dacă luăm ca model ideea de dreapta, imediat îi respingem pe toți cei de stînga. Dacă o alegem pe cea de stînga, îi înverșunăm pe cei de dreapta. În ambele cazuri pe loc drept apar milioane de disidenți supărați, înverșunați, gata să rupă în bucăți statul în care ei se simt niște paria ».

Publicista crede că agenda liberală utilizează metode de marketing. Nu lozinci și chemări, ci tehnologii complexe și diverse de ispită, prin formarea unor imagini atrăgătoare pentru mase.

Care este ieșirea? «Împotriva ispitei marketingului funcționează doar dragostea — pentru țara ta, pentru poporul tău… Ce-i folositor pentru țară, pentru poporul ei — totul, conform acestei logici, trebuie luat. Nu îngrădirea de lume, ci urmărirea atentă a tot ce a mai fost găsit bun. La fel de atent trebuie studiată propria cultură, istorie… Mărinimia și spiritualitatea ortodoxiei este minunată. Echitatea socială și orientarea spre progres a comuniștilor la fel este de folos. Chiar și din agenda infernală modernă putem scoate și lua ceva util — grija pentru natură, spre exemplu, atenția față de sănătatea concetățenilor.

Dragostea pentru țara ta, pentru poporul tău este o muncă complexă și fină. Ea necesită minte, răbdare și toleranță. Nu se poate păstra un stat în care întreaga viață mentală este gonită în schema primitivă a unei ideologii ».

Continuarea articolului cititi pe noi.md.

Keywords:

Ideologie , stat

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1429-1463
Populația:
0 locuitori

Zahorna este un sat din cadrul comunei Chițcani, raionul Căuşeni. Localitatea se află la distanța de 31 km de orașul Căușeni și la 82 km de Chișinău. Satul Zahorna a fost menționat documentar între anii 1429 - 1463.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.