24 november 2023, 18:00 Moldovan reality views 1054
Nu există foști
24 november 2023, 18:00 Moldovan reality views 1054

Nu există foști

În multe țări ale lumii foștii șefi de stat continuă să beneficieze de numeroase privilegii, dar și într-un fel sau altul să joace un rol important în țările lor. Respectul față de cei care au condus țara este unul dintre semnele incontestabile ale unei societăți dezvoltate și civilizate.

Dincolo de Putere

În multe țări foștii șefi de stat și guvern beneficiază de un șir de înlesniri după ce le expiră mandatul. Aceste înlesniri și privilegii pot fi diferite în funcție de țară, dar există și unele comune pentru multe state. În SUA, spre exemplu, foștilor șefi de stat li se cuvine protecție pe viață din partea Serviciilor Secrete, o indemnizație anuală pe viață , egală aproximativ cu salariul unui secretar al executivului, fonduri pentru achitarea oficiilor și a asistenților, dreptul la asistență medicală în instituțiile medicale militar.

Franța asigură foștilor președinți dreptul la domiciliu și pază, o pensie pe viață și dreptul de a folosi automobilele oficiale. De respect se bucură și foștii șefi de stat în IndiaLor li se oferă domiciliu oficial, un secretar personal, doi asistenți și alt personal, precum și posibilitatea de a călători gratuit, în interiorul țării , cu clasa business. O pensie pe viață, dreptul la asistență medicală specială, oficiu și achitarea cheltuielilor de personal li se cuvine ex-președinților RAS, Rusiei, Braziliei și multor altor țări, inclusiv vecinii noștri apropiați. De altfel, dacă după a. 2014 lucrurile-s mai complicate în cazul președinților ucraineni, atunci președinții României, spre exemplu, în afară de pensia pe viață și alte înlesniri sociale, au dreptul la paza de corp, asistență medicală și un automobil cu șofer.

În multe țări foștii lideri mai primesc și imunități contra urmăririi judiciare, care pot depinde de circumstanțele concrete sau de legislația în vigoare. Unele țări pot oferi privilegii suplimentare, cum ar fi dreptul de a participa la evenimente oficiale sau a avea un rol de consultant în guvern.

Continuarea articolului citiți pe noi.md.

Keywords:

președinte

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1898
Populația:
272 locuitori

Alexăndreşti este un sat şi comună din raionul Rîşcani. Din componenţa comunei fac parte localităţile Cucuieţii Vechi, Cucuieţii Noi, Ivăneşti și Alexăndreşti. Localitatea este situată la distanța de 13 km de orașul Rîșcani și la 198 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004 populaţia satului constituia 272 de oameni. Satul Alexăndrești a fost menționat documentar în anul 1898.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.