11 august 2013, 15:15 Kaleidoscope views 15075
11 august 2013, 15:15 Kaleidoscope views 15075

Cele mai așteptate evenimente astronomice în noiembrie 2013


Foto: infoniac.ru

Noiembrie 2013 pregătește pentru astronomii amatori cîteva surprize. La 3 noiembrie a avut loc o eclipsă de Soare, una destul de rară și neobișnuită. La sfîrșitul lunii ne așteaptă un alt fenomen rar: aproape de planeta noastră va zbura cometa ISON , care are potențialul de a deveni o "cometă a secolului".

Tauridele, un curent anual de meteori ȋşi vor atinge maximul în noaptea de 11 spre 12 noiembrie de 10 - 15 meteori pe oră. Un cer negru, clar, ȋndepărtat de luminile oraşului este vital pentru a vedea Tauridele. Ele apar adesea ca fiind galbene-portocalii şi ȋncete, astfel ȋncît să le puteţi urmări.

Un alt curent de meteori, Leonidele va fi, de asemenea, deosebit de activ în această lună. Stelele căzătoare sînt vizibile aproape toată luna noiembrie, dar intensitatea maximă se înregistrează în noaptea de 17 noiembrie și dimineața 18 noiembrie. Aproximativ 40 de meteori pe oră vor fi vizibili în noaptea aceasta. Pămîntul se intersectează cu traseul cometei Tempel-Tuttle în luna noiembrie, cînd traversăm curentul meteoric Leonide. Cometa a lăsat pe orbită cantităţi mari de praf care intră şi ard în atmosfera Pămîntului. Ele lasă în urmă dîre luminoase, vizibile mai puţin de o secundă.

În noiembrie și decembrie a acestui an, astronomii amatori și au o oportunitate rara de a vedea și de a urmări mișcarea cometa ISON . Cometa ISON, unul dintre cele mai așteptate fenomene astronomice ale ultimilor ani, va avea cea mai mare intensitate luminoasă pe 28 noiembrie, atunci cînd se va apropia cel mai mult de Lună.

Source: infoniac.ru

Keywords:

Astronomie , Univers , cosmos

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1613
Populația:
36 locuitori

Vrăneşti este un sat din cadrul comunei Taxobeni, raionul Făleşti. Satul Vrănești este situat la 25 km de orașul Florești și la 146 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 36 de locuitori. Satul Vrănești a fost menționat documentar în anul 1613.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.