14 december 2016, 11:06 Health views 7641
Un nou regulament de înregistrare la medic
14 december 2016, 11:06 Health views 7641

Un nou regulament de înregistrare la medic

Ministerul Sănătății și Compania Națională de Asigurare în Medicină au elaborat un proiect de ordin comun cu Regulamentul privind înregistrarea persoanei la medicul de familie din instituţia medico-sanitară ce prestează asistenţă medicală primară în cadrul asigurării obligatorii de asistenţă medicală.

Conform Regulamentului, conducătorii direcţiilor sănătate ale municipiului Chişinău și UTA Găgăuzia, Secţiei sănătate a Primăriei mun. Bălţi, instituțiilor medico-sanitare primare, centrelor de sănătate şi centrelor medicilor de familie, instituţiilor medicale departamentale şi private, agenţiilor teritoriale ale CNAM:

- vor organiza, sub responsabilitate personală, măsurile necesare în vederea executării prevederilor Regulamentului;
- vor desemna prin ordin persoana responsabilă de procesul de înregistrare a populaţiei la medicul de familie;
- vor asigura afişarea listelor medicilor de familie ce activează în cadrul instituţiei subordonate, teritoriile de deservire a acestora și teritoriul de deservire a instituției, inclusiv prin publicarea informației pe pagina web a instituției;
- vor informa populația despre importanța înregistrării la medicul de familie și modul de alegere a acestora în localitatea respectivă.La înregistrarea populației este obligatorie asigurarea dreptului persoanei de a alege prestatorul de servicii medicale primare şi medicul de familie. Fiecărei persoane i se asigură accesul nelimitat şi înscrierea la un medic de familie, iar dacă este posibil, şi dreptul de alegere sau schimbare a acestuia.

Pentru a beneficia de asistenţă medicală primară, toată populaţia, indiferent de statutul persoanei asigurate sau neasigurate, se înregistrează pe lista medicului de familie din instituţia medico-sanitară ce prestează asistenţă medicală primară. Se va permite înregistrarea persoanei într-o singură instituție medico-sanitară, la un singur medic de familie. Toţi membrii familiei (cu acelaşi loc de trai), de regulă, se vor înscrie la medicul de familie abilitat cu deservirea teritoriului unde își au aceștia locul de trai. Copiii se vor înregistra obligatoriu la același medic de familie la care este înregistrat unul dintre părinți. Nou-născuţii vor fi înregistraţi pe Lista medicului de familie la care este înscrisă mama imediat după naşterea copilului.

În cazul în care persoana nu optează pentru un anumit medic de familie, înregistrarea acesteia se efectuează la medicul de familie care deservește teritoriul unde domiciliază persoana.

Schimbarea medicului de familie şi/sau a instituției medico-sanitare nu se va admite decît după cel puţin 6 luni de la ultima înregistrare cu excepţia cazurilor cînd persoana şi-a schimbat locul de trai în altă localitate/sector.

Persoana va avea posibilitatea să verifice datele înregistrării sale la medicul de familie în sistemul informaţional, accesînd prin internet pagina web a CNAM www.cnam.md, aplicaţia Înregistrarea la medicul de familie.

Lista instituțiilor medico-sanitare contractate de CNAM va fi publicată pe pagina web a CNAM www.cnam.md.

Pe parcursul a 5 ani din momentul intrării în vigoare a prevederilor noului regulament, persoanele își vor reconfirma voința de a fi înregistrate pe lista medicului de familie din cadrul instituției medico-sanitare, prin completarea unei cereri noi, care va fi anexată la cererea inițială și va asigura validarea datelor înregistrare în sistemul informațional.

De menționat că anterior a existat un alt regulament similar, adoptat de Ministerul Sănătății și CNAM în anul 2008, apoi un alt regulament, din anul 2010, aflat în vigoare și în prezent. Actualmente se propune un al treilea regulament și de fiecare dată se face referință la necesitatea executării Legii ocrotirii sănătății, Legii cu privire la asigurarea obligatorie de asistenţă medicală, Legii cu privire la drepturile şi responsabilităţile pacientului și Legii cu privire la exercitarea profesiunii de medic, dar nimic nu se spune despre înregistrările precedente la medicul de familie și dreptul cetățeanului/pacientului de a se folosi de înregistrarea existentă la medicul respectiv.

Deci se propune începerea unei noi birocrații? Și aceasta ministerul de resort o numește grijă față de populație?

Source: www.noi.md

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1803
Populația:
306 locuitori

Hagichioi este un sat din cadrul comunei Albota de Jos, raionul Taraclia. Localitatea se află la distanța de 26 km de orașul Taraclia și la 152 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 306 oameni. Satul Hagichioi a fost menționat documentar în anul 1803.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.