07 june 2014, 12:25 Health views 10845
07 june 2014, 12:25 Health views 10845

Cum luptăm cu canicula

Potrivit atenţionării emise de meteorologi canicula a revenit pe arii extinse. Vremea  va fi toridă joi, vineri, sîmbătă şi duminică, iar indicele de confort termic (ITU) se va situa peste pragul critic de 80.

În aceste condiții se impune urmarea unor recomandări pentru a nu ne pune în pericol sănătatea.

Se recomandă să se evite, pe cît posibil, expunerea prelungită la soare între orele 11.00 şi 18.00.

În aceste zile este recomandat consumul zinic de lichide ( între 1,5 - 2 litri de lichide), fără a se aştepta să apară senzaţia de sete, fiind recomandat un pahar de apă la fiecare 15 - 20 de minute.

Medicii sfătuiesc populaţia să consume în fiecare zi cît mai multe fructe şi legume proaspete (prune, caise, piersici, castraveţi, roşii) deoarece acestea conţin o mare cantitate de apă.

Totodată, este recomandată evitarea consumului de alcool (inclusiv bere sau vin) deoarece acesta favorizează deshidratarea şi diminuează capacitatea de luptă a organismului împotriva căldurii. Este obligatorie evitarea băuturilor cu conţinut ridicat de cofeină (cafea, ceai, cola) sau de zahăr (sucuri racoritoare carbogazoase) deoarece acestea sînt diuretice.

În cazul în care este absolut necesară expunerea la soare în orele amiezii este indicată o ţinută adecvată care să includă pălării de soare, haine lejere şi ample, din fibre naturale, de culori deschise.

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1815
Populația:
340 locuitori

Ialpug este un sat din cadrul comunei Hîrtop, raionul Cimişlia. Localitatea se află la distanța de 34 km de orașul Cimișlia și la 57 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 340 de oameni. Satul Ialpug a fost menționat documentar în anul 1815.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.