Go to section: Architecture
02 march 2016, 15:17 Architecture views 8776
Cea mai veche clădire din Chișinău are aproape trei secole (Foto)
02 march 2016, 15:17 Architecture views 8776

Cea mai veche clădire din Chișinău are aproape trei secole (Foto)

Cea mai veche clădire din Chișinău, cu o vârstă de aproape trei secole, este biserica „Acoperemântul Maicii Domnului", numită pe scurt Măzărachi.

Biserica este un monument de arhitectură de însemnătate națională, fiind inclusă în Registrul monumentelor de istorie și cultură a municipiului Chișinău. Deși se vehiculează mai multe date când a fost construită biserica, cea mai răspândită fiind anul 1752, se pare că, cel mai probabil, biserica a fost construită cu zece ani mai înainte, în 1742, potrviti orasulmeu.md.

Tradiția populară menționează ca și ctitor al bisericii pe Vasile Măzărachi, pârcălab al Chișinăului în anii 30 ai sec. XVII. Biserica Măzărachi se află pe teritoriul orașului vechi al Chișinăului, pe un deal de pe malul râului Bâc, pe strada Măzărachi nr. 3.

În apropierea lăcașului se află și monumentul „Locul de temelie al Chișinăului", care arată locul de unde a pornit să se dezvolte Chișinăul.

Source: zugo.md

Keywords:

biserica , Chisinau , Arhitectura

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1811
Populația:
342 locuitori

Taraclia este un sat din cadrul comunei Plopi, raionul Cantemir. Localitatea se află la distanța de 8 km de orașul Cantemir și la 124 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 342 de oameni. Satul Taraclia a fost menționat documentar în anul 1811.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.