20 march 2013, 15:23 Moldovan reality views 6145
20 march 2013, 15:23 Moldovan reality views 6145

De ce în Moldova se judecă după legile junglei


Foto: vedomosti.md

Legea i-a plasat pe judecătorii CSJ în afara controlului societății civile

În ultimii ani, cititorii s-au adresat în repetate rînduri la redacție, relatînd despre ilegalitățile comise în sistemul judiciar al Republicii Moldova. Nu poate să nu alarmeze faptul că deseori aceste cazuri vizează cea mai importantă verigă a acestui sistem – Curtea Supremă de Justiție.

Se creează impresia că, în ultimii ani, calitatea justiției moldovenești, care niciodată nu a corespuns celor mai bune modele europene, se află în afara limitelor decenței. Din păcate, cei care trebuie să supravegheze respectarea legii și să poarte torța dreptății în societatea noastră democratică se folosesc de poziția lor înaltă cu un singur scop – de a scoate profituri excesive.

Un studiu de monitorizare realizat de editorial, în cadrul căruia, timp de o jumătate de an, au fost chestionați mai mulți dintre participanți la procesul de justiție a arătat: campioni după numărul de plîngeri sînt membrii sistemului judiciar precum Vera Macinscaia, Nicolae Clima și Iuliana Oprea. Cetățenii susțin că astfel de noțiuni, cum ar fi ”Constituția”, ”practica Curții Europene a Drepturilor Omului”, ”legile Republicii Moldova”, ”doctrina” și ”practica” nu înseamnă pentru acești oameni absolut nimic. Singura unitate de măsură a dreptății în lumea judecătorilor din Moldova sînt hîrtiile colorate cu portretul lui Franklin și cele cu imagini ale obiectivelor culturale europene.

Pentru bani, acești așa-numiți slujitori ai lui Themis sînt gata să meargă la toate. De exemplu, pentru a accelera sau tergiversa examinarea dosarului, a emite orice decizie ilegală, fiind în același timp conștienți de faptul că este contrară tuturor normelor de fond și de procedură și se poate transforma cu ușurință într-o altă lovitură dureroasă asupra imaginii și bugetului țării la Curtea Europeană a Drepturilor Omului.

Arsenalul judecătorilor din R.Moldova include diverse metode murdare. De la subterfugii și balansarea pe muchia legii (omiterea notificării privind desfășurarea ședinței, neexpedierea hotărîrii de judecată, tergiversarea examinării dosarului pe mai mulți ani) pînă la acțiuni ilegale și contrare statului de drept și normelor morale.
Nu în ultimul rînd, aceste acțiuni sînt susținute și de noua legislație, care permite judecătorilor CSJ să examineze practic orice tip de caz, fără să cheme părțile, astfel scutind elita sistemului nostru judiciar de orice control al societății civile.

În cel mai bun caz, acest lucru va duce la faptul că, pentru bani, magistrații CSJ vor emite decizii, din cauza cărora dosarele aflate pe rol timp de mai mulți ani în verigile inferioare ale sistemului judiciar vor fi trimise spre rejudecare. Astfel, persoana care solicită apărarea intereselor sale în instanța de judecată și pierde cîțiva ani în lupta pentru propriile drepturi, cu o trăsătură de condei este trimisă la nivelul zero – la început de drum, și este nevoită să meargă în cerc, cheltuind astfel o mulțime de bani pe taxe juridice și avocați.

De remarcat că, în același timp, angajații CSJ nu riscă absolut nimic. Pentru o astfel de decizie, este practic imposibil să fie trași la răspundere, deoarece ei nu soluționează litigiului pe fond, chiar dacă astfel de acțiuni nu sînt întotdeauna legitime, dar pentru reclamant, în unele cazuri, ele înseamnă de fapt încălcarea dreptului la apărare.

În cel mai rău caz, angajații corupți ai CSJ acționează fără scrupule și emit decizii ilegale, care nu sînt supuse vreunei căi de atac în dreptul intern. Prin aceste decizii, ei privează întreprinderile de proprietate și, cel mai grav, lasă oameni simpli fără adăpost, fără mijloace de subzistență.

Judecătorii de genul Verei Macinscaia, al lui Nicolae Clima și al Iulianei Oprea nu se tem de nimic – nici de plîngerile victimelor, depuse la Consiliul Suprem al Magistraturii, nici de adresările la Curtea Europeană a Drepturilor Omului. Iar cea care contribuie la sfidarea impertinentă a legii este chiar legislația, care practic îi plasează pe judecători deasupra legii și îi apără în orice situație, chiar și în cazul încălcărilor grave ale legii. Legislația, care îi acoperă pe judecători precum Macinscaia, Clima și Oprea, îi încurajează să ia mită, să acționeze arogant și fără scrupule, neglijînd buchea legii.

În timp ce oameni care pun propriile interese mai presus de lege vor sta în fruntea sistemului de justiție, orice reformă judiciară este sortită eșecului, iar cetățenii țării noastre vor aștepta încă mult timp decizii judecătorești echitabile în spirit european.

Alexandr KAZANSKI
 
 

Cum evaluează locuitorii țărilor europene nivelul de corupție în rîndul judecătorilor

(Rata în procente a respondenților care cred că sistemul lor judiciar este corupt)

1. Danemarca – 3
2. Norvegia – 7
3. Finlanda – 10
4. Austria – 15
5. Germania – 15
6. Elveția – 17
7. Luxemburg – 23
8. Olanda – 23
9. Irlanda – 24
10. Marea Britanie – 24
11. Franța – 26
12. Islanda – 27
13. Ungaria – 29
14. Georgia – 31
15. Letonia – 39
16. Turcia – 41
17. Polonia – 43
18. Azerbaidjan – 46
19. Italia – 48
20. Portugalia – 48
25. Belarus – 52
26. Rusia – 57
30. Moldova – 67
33. Armenia – 73
35. Lituania – 75
36. Ucraina – 81  

(Potrivit Transparency International)

 

Sursa: vedomosti.md

Keywords:

lege , Moldova , lume

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1772
Populația:
638 locuitori

Haraba este un sat şi comună din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Haraba este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 22 km de orașul Rîbnița și la 119 km de Chișinău. Populaţia satului Haraba alcătuia 638 de oameni în anul 2011. Satul Haraba a fost menționat documentar în anul 1772.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.