08 may 2014, 12:19 views 10661
Lumînarea Recunoştinţei din Soroca va avea o fîntînă
08 may 2014, 12:19 views 10661

Lumînarea Recunoştinţei din Soroca va avea o fîntînă

Lumînarea Recunoştinţei din oraşul Soroca va avea o fîntînă. Această va fi construită pe parcursul lunii august, iar lucrările sînt planificate să fie finalizate în luna septembrie, a comunicat pentru IPN preşedintele raionului Soroca, Victor Său. Oficialul a spus că ideea a venit de la scriitorul Ion Druţă. Din donaţiile scriitorilor, cu ajutorul agenţilor economici şi autorităţilor, ideea va fi realizată.

Preşedintele raionului a spus că deşi se dorea ca fîntîna să fie construită sus, lîngă lumînare, ca oamenii să poată bea apă după ce urcă cele 600 de scări. S-a dovedit, însă, că nu este cu putinţă, deoarece nu este apă la o astfel de înălţime. Astfel, fîntîna va fi construită la începutul scărilor.

Actualmente se lucrează la schiţa fîntînii. Se propune ca aceasta să fie construită din lemn. „Dorim să fie atractivă, deoarece aici vin foarte mulţi turişti", a spus Victor Său. La monument nu există nicio fîntînă, doar un izvor care este amplasat la 200 de metri de Lumînare.

Tot, săptămîna viitoare se va cunoaşte şi devizul de cheltuieli pentru construcţia fîntînii.

Monumentul „Lumînarea Recunoştinţei", ridicat pe o stîncă, deasupra rîului Nistru. Opera este consacrată tuturor monumentelor distruse ale culturii moldave. Ideea de a ridica acest monument îi aparţine renumitului clasic al literaturii moldoveneşti, Ion Druţă. Monumentul a fost inaugurat la 27 martie 2004. Pentru a ajunge la monument trebuie urcate 600 de trepte ce încep de la apele Nistrului pînă la piscul unui deal de la Soroca unde stă o capela în formă de lumînare de 29,5 metri.

Source: ipn.md

Keywords:

Moldova , monument , localitati

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1437
Populația:
261 locuitori

Țîra este un sat din cadrul comunei Ghindești, raionul Floreşti. Localitatea este situată la distanța de 15 km de orașul Florești și la 120 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 261 de oameni. Satul Țîra este menționat documentar în anul 1437 cu denumirea Țîrvici.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.