„Locum” (mîncare găgăuzească)
Ingrediente:
Pentru aluat:
• 2 pahare de făină,
• 1 pahar de apă,
• 1 liguriţă de drojdii uscate praf,
• 2 linguri de smîntînă,
• 0,5 linguri de zahăr,
• sare,
• 1 lingură de unt.
Pentru umplutură:
• brînză de vaci 1,5-2 pahare,
• sare.
Pentru dres:
• 4 ouă,
• 2 pahare de smîntînă de casă.
Mod de preparare:
Dizolvăm drojdiile în lapte cald cu zahăr, adăugăm sare, smîntînă, făină. Facem un aluat elastic. Lăsăm să se odihnească la loc cald acoperit cu o pînză circa 1 oră. Împărţim în bile. Pe masa presărată cu făină, întindem turtele astfel ca să se acopere toată forma pentru copt. Punem umplutura pe toată suprafaţa foii şi o facem ruladă. O punem cu sutura în jos pe o tavă sau o tigaie cu margini înalte unsă în prealabil cu unt. În mod tradiţional ar trebui să obţinem 4 rulade. Lasăm produsul circa 15-20 minute. Batem ouăle cu smîntîna, umplem spaţiile dintre ruladele de aluat. Coacem în rolă la temperatura de 180 de grade, timp de 35-40 minute.
Preparat culinar pregatit la restaurantul „Vodolei”
bucatar-sef Petrova Mura
or. Comrat, str. Lenin, 205
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1806
- Populația:
- 534 locuitori
Carbalia este un sat şi comună din UTA Găgăuzia. Carbalia este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 85 km de municipiul Comrat și la 177 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 534 locuitori. Satul Carbalia a fost menționat documentar în anul 1806.