19 octombrie 2010, 15:53 views 37115

Plăcinte cu varză

Ingrediente:

  • 1½ pahare făină de grîu,
  • 1 ou,
  • ½ pahar unt topit,
  • 1 linguriţă ulei,
  • 2/3 pahar apă,
  • linguriţă sare.

Pentru umplutură:

  • 2/3 de căpăţînă de varză,
  • 4 cepe,
  • 3 linguri ulei,
  • sare,
  • 3 linguri apă,
  • 2 linguri verdeaţă de mărar şi pătrunjel tocate.

Mod de preparare:

Se amestecă apa, oul, uleiul şi sarea. Făina se cerne, se pune pe masă grămăjoară, în centru se face o adîncitură în formă de pîlnie, în ea se toarnă amestecul, apoi se frămîntă aluatul pînă devine elastic, se formează o bilă, se acoperă cu un şerveţel umed şi se lasă pentru 30 minute. Apoi aluatul se împarte în bucăţi nu prea mari, se întinde în foi subţiri, foile se stropesc cu unt topit şi se pun cîte 2-3 împreună. În centrul foii de aluat se pune umplutura, marginile se adună spre centru şi se lipesc, dîndu-le plăcintelor o formă rotundă şi plată. Plăcintele se pun în tăvi unse cu ulei şi se ung cu ou bătut. Se coc la temperatura de 230-240°C.

Prepararea umpluturii: Varza se taie fidea, se sărează, se pune într-un ceaun cu grăsime călită, se adaugă apă şi se înăbuşă pînă devine moale, apoi se răceşte şi se adaugă ceapa prăjită şi verdeaţa tăiată.

 

Preparat culinar pregatit la restaurantul „La botul calului”
bucatar-sef Cravcenco Maxim
or. Chisinau, bd. Moscova, 9

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1907
Populația:
350 locuitori

Chiţcanii Noi este un sat din cadrul comunei Chiţcanii Vechi, raionul Teleneşti. Localitatea se află la distanţa de 19 km de oraşul Teleneşti şi la 88 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 350 de oameni. Satul Chiţcanii Noi a fost înființat în anul 1907.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.